niže uspjehe

'Dnevnik Diane Budisavljević' najbolji je dugometražni film Jerusalem Jewish Film Festivala

10.01.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala, što je dvanaesta nagrada tom hrvatskom ostvarenju.

Žiri je obrazložio da je nagradio film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata - progonom Srba pravoslavaca iz NDH, saveznice nacista. 'Temeljen na Dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tijek akcije spašavanja tisuća djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva', istaknuo je.

U žiriju festivala, održanog krajem 2019. godine, bili su redateljice i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar, te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka.

Producenti i distributer filma, zagrebački Hulahop, izvijestio je i da su interes za film već iskazale brojne škole pa će krajem siječnja, u povodu Dana sjećanja na Holokaust, biti prikazan u Daruvaru, Rijeci i Puli, te u sklopu stručnog skupa 'Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti' koji će se održati u Slavonskom Brodu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Film će uskoro biti prikazan i na Göteborg Film Festivalu u programu Novi glasovi.

'Dnevnik Diane Budisavljević' osvojio je ukupno 12 nagrada - nakon šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i Velika zlatna arena za najbolji film, nagrađen je, među ostalim, u njemačkom Cottbusu kao najbolje debitantsko ostvarenje, u Beogradu na festivalu Slobodna zona te na Zagreb Film Festivalu nagradom žirija mladih, što je bio poticaj da se nakon redovnog kinoprikazivanja film u 2020. počinje prikazivati djeci srednjoškolskog uzrasta.

Izvor: Društvene mreže

U hrvatskim kinima igrao je jedanaest tjedana, a od pulske premijere pogledalo ga je više od 31 tisuća gledatelja. Redovno je prikazivan u kinima Bosne i Hercegovine s više od dvije tisuće gledatelja te Srbije, gdje se još prikazuje i dosad je imao više od 22 tisuće gledatelja čime je zauzeo mjesto najgledanijeg hrvatskog filma u toj zemlji.