4. rujna

Kultna slowcore grupa Codeine nastupa u Močvari

30.08.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Za potencijalno tmurnu kasnoljetnu večer Močvara priprema zaista poseban koncert - u goste dolaze kultni slowcoreaši Codeine, a podršku će im prušiti korejski dal:um

Za slabije upućene, Codeine su njujorški bend koji je svojim prvim albumom, 'Frigid Stars' iz 1990. definirao slowcore kao žanr i to skoro pola desetljeća prije svojih duhovnih srodnika poput Low ili Duster. Tužno, sporo i graciozno.

Godine 1992. snimili su album 'Dessau' koji se nekako zagubio u povijesnim bespućima, bend je napustio bubnjar Chris Brokaw (kojeg smo prije desetak godina vidjeli u Zagrebu prije Dinosaur Jr.), a zamijenio ga je Močvarin stari prijatelj Doug Scharin, svijetu najpoznatiji kao bubnjar grupa June of 44 i HiM.

S njim je 1994. Codeine snimio svoj posljednji album, 'The White Birch', a nakon toga je bend okačio gitare o klin. Posljednja stvar koju su ikada objavili bila je obrada 'Atmosphere' Joy Divisiona, koju smo recentno imali priliku čuti u popularnoj seriji '13 Reasons Why'.

Godine 2012. Codeine su se ponovno okupili i odsvirali nekoliko koncerata, a deset godina kasnije se vraćaju u podršku konačnog objavljivanja spomenutog 'Dessau', kao i reizdanja praktički kompletne diskografije, koju je izvorno objavio kultni Sub Pop.

U to će ime bend u Europi odsvirati desetak koncerata, a jedan od njih će biti u Močvari.

Izvor: Društvene mreže

dal:um dolaze iz Južne Koreje, a ove dvije djevojke mogu poslužiti kao pravi primjer definicije pojma world music.

Naime, one ne sviraju tradicijsku već autorsku glazbu, ali to rade na južnokorejskim tradicijskim žičanim instrumentima koji se zovu gayageum i geomungo. Njihova glazba spaja tradiciju s modernim, ambijentalnost s uzbudljivosti, a u svemu se čuju i utjecaju jazz, eksperimentalne i neoklasične glazbe. Ugledni Songlines je njihov zvuk usporedio s legendarnom suradnjom Ry Coodera i Ali Farka Tourea.

Iako su i Ha Suyean i Hwang Hyeyoung od malih nogu počele sa sviranjem ovih instrumenata i kroz školovanje to radile na tradicijski način, nakon upoznavanja su shvatile da imaju sličan odnos prema glazbi te da bi željele istražiti i sve druge mogućnosti koje ovi instrumenti imaju.

Tako je 2018. nastao dal:um, bend koji je jako brzo skrenuo pažnju na sebe te su 2021. za ugledni Glitterbeat Records objavili hvaljeni album 'Similar & Different'. Nedavno je izašao i prvi singl koji najavljuje novi album koji će svjetlo dana ugledati do koncerta u Močvari.

Izvor: Društvene mreže

Indie emo naočale glazbeni je Močvarin program krajnje neozbiljnog imena i vrlo ozbiljnih namjera, a one su: dovoditi kako aktualne, tako i one manje aktualne ali kultne izvođače koji se donekle uklapaju u okvire određene pojmovima indie, emo i naočale.

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija najmanje jednom mjesečno. Glavni fokus je na koncertima domaćih i stranih izvođača, ali organiziraju i radionice i okrugle stolove na povezane teme.

Vrata se otvaraju u 20h, a početak koncerta je predviđen za 21h.

Ulaznice u pretprodaji iznose 16 eura, a na ulazu će koštati 20 eura.