30. kolovoza - 3. rujna

Pobjednički filmovi Cinehilla u zagrebačkoj Laubi

29.08.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Zagrebački dio programa Cinehill Motovuna nastavlja se u Laubi od 30. kolovoza do 3. rujna uz još dvije premijere iz kratke hrvatske konkurencije i proglašenje dobitnika nagrade 'Corto Montanaro'

Kako je priopćeno, osim dvije premijere iz kratke hrvatske konkurencije, prikazati će se i pet atraktivnih međunarodnih naslova, među kojima su i pobjednici ovogodišnjeg Cinehill Motovuna.

Tu je film 'Paloma', brazilska romantična priča o transrodnoj ženi koja se hvata ukoštac s ruralnom sredinom nakon što je svećenik odbije vjenčati s dečkom. Filmu prethodi projekcija kratkog hrvatskog filma 'Espi' Ivana Grgura o mladom trans muškarcu koji je upravo prošao osobnu tranziciju.

Najavljena je i projekcija dobitnika festivalske nagrade filmskih kritičara, bugarske drame 'Blagina pouka' Stefana Komandareva. Priča je to o umirovljenici koja prijevarom gubi životnu ušteđevinu te nakon prihvaćanja ponude za sumnjiv posao i sama postaje prevarantica.

Na rasporedu je i distopijski film 'Suša' Paola Virzìja koji se bavi posljedicama apokaliptične trogodišnje suše u Rimu, a u jednoj od uloga nastupa i Monica Bellucci.

Iz Maroka u Laubu stiže triler 'Psi', nagrađen u Cannesu o ocu i sinu koji uz pomoć sitnog kriminala preživljavaju na ulicama radničkog predgrađa Casablance, sve dok ih ne dočeka jedan sasvim drukčiji, i opasniji, zadatak.

Projekciju prati prikazivanje kratkog hrvatskog filma 'Mali val' Filipa Peruzovića o sredovječnom obiteljskom čovjeku na kratkom putovanju kroz egzistencijalnu krizu.

Program će 3. rujna zatvoriti festivalski pobjednik, 'Jezero Falcon' kanadske redateljice Charlotte Le Bon. Sramežljivi tinejdžer Bastien stiže na obiteljsko ljetovanje u Quebec, gdje doživljava svoju prvu romansu, a film poetično prikazuje turbulentno vrijeme između djetinjstva i adolescencije.