IZLOŽBA 'HAVANEZER'

Boris Bućan u zagrebačkom HDLU: Balerina na glavi Warhola, Tesla na papirnatim maramicama

18.05.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih domaćih umjetnika Boris Bućan 26. svibnja u prostoru Galerije Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvara izložbu 'Havanezer'

Na izložbi će biti predstavljeno 70 recentnih Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje u kojem je kroz godinu dana napravio oko 17.000 fotografija.

Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu umjetnik otkriva brojne prizore, teme i prepoznaje portrete osoba u svakodnevnim predmetima i situacijama, poput portreta Nikole Tesle na papirnatim maramicama koje je koristio dok na fotografiji njegova psa Oskara prepoznaje prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola.

Djela su inicijalno trebala biti predstavljena u Gliptoteci HAZU, koja zbog stradavanja u nedavnom potresu nije bila u mogućnosti realizirati izložbu. Stoga je HDLU sa zadovoljstvom prihvatio predstaviti novi ciklus radova ovog eminentnog umjetnika u Meštrovićevom paviljonu.

Pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, otvorenje izložbe bit će na otvorenom, ispred glavnog ulaza u Dom HDLU, u 19 sati.