KOmentar Gorane grgić

Trump je vrijeđao i udarao ispod pojasa, Biden je izdržao napade, ali sve je to folklor: Pobjednika će odrediti nešto drugo

Joe Biden, Donald Trump

Joe Biden, Donald Trump

Izvor: EPA / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; OLIVIER DOULIERY / POOL/EPA

Oba će tabora tvrditi da su upravo oni 'pobijedili' u debati uz potporu pažljivo izabranih isječaka. U suštini, sama debata neće promijeniti rezultate istraživanja javnog mnijenja jer isto nisu uspjele učiniti ni stoljetna pandemija, najveća gospodarska kriza, kao ni rekordno veliki prosvjedi za rasnu pravdu. Biden je i dalje u brojčanoj prednosti, dok Trump može računati na 40-ak posto potpore bez obzira na to što učinio. Sve će se na kraju svesti na raspodjelu glasova Elektorskog kolegija i neizvjesnost oko integriteta izbornog procesa

Dugo iščekivana prva debata između dvojice glavnih predsjedničkih kandidata stilom i sadržajem nije se puno razlikovala od dosadašnje kampanje. Nitko nije očekivao biti prosvijetljen nakon gledanja verbalnog nadmetanja dvojice političara koji su daleko od mladih nada svojih stranaka, ali krajnja ocjena i dojam poprilično su poražavajući. U tih 90-ak minuta imali smo priliku svjedočiti nizu udaraca ispod pojasa, tvrdnjama koje su daleko od istine i ponavljanju standardnih refrena. Donald Trump pokazao je da ga i dalje ne opterećuju činjenice i da se ne libi uvreda na osobnoj razini kako bi diskreditirao svog suparnika, dok je Joe Biden veliku većinu debate uspio ne dopustiti da ga Trumpovi napadi izbace iz takta, ali i da oko nekih pitanja mora zauzeti uvjerljiviji stav.

U danima prije debate moderator i Foxov voditelj Chris Wallace kazao je kako će biti zadovoljan obavljenim poslom ako se nitko ne bude sjećao tko je moderirao debatu jer ne želi biti jedan od protagonista ovog događaja. O tome koliko Wallace može biti sretan svojom ulogom najbolje govori činjenica da je u nekim dijelovima debata izgledala više kao nadvikivanje i prekidanje sugovornika bez puno obzira na voditeljeve molbe da se kandidati drže pravila. To je upravo preslika američke politike ususret nadolazećim izborima – bučno nadmetanje dviju posve različitih Amerika.

tportal

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER DOULIERY / POOL

Da ne bude sumnje ili pogrešnog izjednačavanja, predsjednik Trump odgovoran je za veliku većinu buke, iznesenih neistina i niskih udaraca. Njegova su izlaganja bila puna već isprobanih poruka – od toga da je za katastrofalno loš odgovor na pandemiju koronavirusa i gospodarsku krizu koja je uslijedila u Sjedinjenim Državama odgovorna isključivo i samo Kina do toga je bivši potpredsjednik Biden pijun ekstremne ljevice unutar Demokratske stranke. Bilo je i nekih poruka za koje je jasno da nastavlja koketirati s bijelim supremacistima. Donekle iznenađujući samo su bili brojni i opetovani verbalni napadi na Bidenova sina Huntera, povoda jednog od najpoznatijih Trumpovih telefonskih razgovora, a koji je rezultirao procesom njegova opoziva u Kongresu.

Joe Biden

Joe Biden

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER DOULIERY / POOL

Biden je dolazeći na debatu imao jednu zadaću – ne dati se isprovocirati. Vidjelo se da je bio puno pripremljeniji i u nekim trenutcima imao je zaista uvjerljive trenutke obraćanja publici. Primjerice, osvrćući se na Trumpovo loše upravljanje koronakrizom, evocirao je prazne stolice u domovima nakon što je u Americi broj preminulih od Covida-19 premašio 200 tisuća. Baš kao i u debati, Biden će i dalje igrati na kartu Trumpa kao lošeg vođe u doba najveće krize javnog zdravstva, ali i kao daljnju prijetnju za postojeći zakon o zdravstvenom osiguranju (takozvani Obamacare), posebno zbog Trumpove nominacije konzervativne sutkinje Amy Coney Barrett za mjesto na Vrhovnom sudu. Uz to, najnovija otkrića o smiješnom iznosu poreza koji je Trump platio u proteklih nekoliko godina Bidenu su došli kao šlagvort da svog oponenta opiše kao plutokrata koji se lažno izdaje za zaštitnika američkih radnika.

Područje na kojem Biden mora biti oprezniji i bolje se snaći u odgovorima pitanja su o zakonu i redu jer je više nego očito da Trump i Republikanska stranka upravo ovdje pokušavaju kapitalizirati, posebno nakon ubojstva Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili. Trump je Bidena napadao slijeva – prozivajući ga da je njegov rad u Senatu naštetio Afroamerikancima – ali i zdesna – osuđujući ga da nije dovoljno čvrst u svojoj potpori policiji.

U konačnici, ovo je samo još jedna etapa utrke koja se sve brže bliži finiš-liniji 3. studenoga.

  • +19
  • +16

Trump vs. Biden

Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Oba će tabora tvrditi da su upravo oni 'pobijedili' na debati uz potporu pažljivo izabranih isječaka. U suštini, sama debata neće promijeniti rezultate istraživanja javnog mnijenja jer isto nisu uspjele učiniti ni stoljetna pandemija, najveća gospodarska kriza, kao ni rekordno veliki prosvjedi za rasnu pravdu. Biden je i dalje u brojčanoj prednosti dok Trump može računati na 40-ak posto potpore bez obzira što učinio. Kao što smo i ranije ustanovili, sve će se na kraju svesti na raspodjelu glasova Elektorskog kolegija i neizvjesnost oko integriteta izbornog procesa.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.