BLIC ANALIZA

CNN: Apsolutno grozna debata Trumpa i Bidena. Ovo su najveći promašaji

30.09.2020 u 07:44

Bionic
Reading

Američki CNN namjeravao je izdvojiti najveće uspjehe, kao i promašaje američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog izazivača Joea Bidena tijekom sinoćnje TV debate, prve od tri planirane u kampanji uoči izbora 3. studenog. No uspjeha nije bilo. 'Ovo je bila apsolutno grozna debata koja ni po čemu nije educirala publiku o dvojici kandidata niti o tome što bi oni učinili ako osvoje četverogodišnji predsjednički mandat', izvijestio je CNN

Slijede promašaji u kampanji, po sudu CNN-a.

  • Donald Trump: Predsjedniku je ova debata bila potrebna kako bi preokrenuo dinamiku utrke. Ako to ne učini, vjerojatno će izgubiti, i to bolno, od Joea Bidena. No nije se vidjelo ništa u ovih mučnih 90 minuta što bi išta promijenilo. Da, Trump je dominirao debatom -- ali zato što je stalno upadao u riječ i provocirao Bidena i voditelja Chrisa Wallacea. Naravno, to će se svidjeti njegovim najvjernijim pristašama. No treba li njima uopće treba takav nastup na debati da bi glasali za njega? Upadice su rezultirale doslovno negledljivom debatom.
  • +19
Trump vs. Biden Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia
  • Chris Wallace: Gledajte, nitko - nitko trenutno živ na planetu Zemlja - nije mogao imati pod kontrolom ovu debatu. Trump stalno govori, on ni najmanje ne haje za pravila. Ili za druge ljude. Ili za pristojnost. Ili za odgovaranje na pitanja. Dakle, Wallace jednostavno nije mogao fokusirati Trumpa (ni Bidena, ako ćemo pravo) ni na jednu konkretnu temu. Wallace, inače jedan od najboljih političkih novinara, izgubio je kontrolu nad debatom u prvih pet minuta.
  • Pravila debate: Kampanje predsjedničkih kandidata potrošile su mjesece pregovarajući pravila TV debata - prvenstveno pravilo da svaki kandidat ima dvije minute neprekinutog odgovora na svako pitanje prije otvaranja rasprave. To se nije dogodilo. Ni jednom. Umjesto toga, Trump je upadao u riječ čim bi Biden počeo govoriti. Wallace ga je podsjećao na dogovorena pravila, ali Trump nije slušao. Debata bez pravila nije debata. Ili, bolje rečeno: Debata u kojoj jedan od kandidata odbija poštivati pravila nije debata.
  • Joe Biden: Bivši potpredsjednik počeo je sporo. Njegov odgovor na pitanje zašto se mjesto u Vrhovnom sudu ne bi popunilo prije izbora nije bio izravan i ostavio je loš dojam. To je zapravo šokantno, s obzirom na to da je Biden morao znati da će ga to pitati. Osim toga, prečesto se prepuštao Trumpovim eskapadama. Dok su demokratski glasači vjerojatno slavili kad je rekao Trumpu da umukne i nazvao ga 'klaunom', teško je to povezati s Bidenovim inzistiranjem na pristojnosti u Bijeloj kući. Ipak, ova debata malo toga mijenja u ukupnoj slici, što je dobro za Bidena jer vodi u anketama.