NA MJESTO RUTH BADER GINSBURG

Trump za sutkinju Vrhovnog suda nominirao Amy Coney Barrett

26.09.2020 u 23:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump nominirao je Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na upražnjeno mjesto nakon smrti Ruth Bader Ginsburg

Kako piše New York Times, kao nasljednicu Ginsburg, liberalne ikone koja je umrla 18. rujna u dobi od 87 godina, Trump je u subotu objavio kako je njegov izbor Barrett (48), konzervativna sutkinja saveznog prizivnog suda u Chicagu. Na to mjesto postavio ju je Trump 2017.

Suci Vrhovnog suda imenuju se doživotno na tu dužnost i moraju biti potvrđeni u Senatu, koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u studenom trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promjena po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Brinu se da bi Barrett, u slučaju da bude potvrđena, mogla ukinut pravo na pobačaj u zemlji, zajedno s poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barack Obama.

U priopćenju je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kritizirao Barrett i njeno protivljenje planu zdravstvene zaštite, poznatom kao Obamacare.