KOMENTAR boška picule

Tko će na izborima najbolje konzumirati dramu oko Agrokora?

Boško Picula
Boško Picula
Više o autoru

Bionic
Reading

Nešto više od mjesec dana do lokalnih izbora kao prve provjere popularnosti aktualne vlasti i oporbe, slučaj Agrokor stigao je kao idealna tema političarima za privlačenje birača. Tko će pritom najviše profitirati, analizira tportalov komentator

Hoćemo li uskoro vidjeti i nekoga od političara kako se fotografira uz zabrinute prodavačice i prodavače u Konzumu te uz košaricu punu kupljene robe potvrđuje svoju solidarnost s radnicima ovoga vodećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj, sada u itekakvim problemima?

Hoće li neki od kandidata na predstojećim lokalnim i regionalnim izborima zagaziti u jednu od oranica u međuvremenu blokirane poljoprivredne kompanije Belje i tako izraziti podršku nastavku proizvodnje i očuvanju radnih mjesta? Može li netko od kandidata za župane, gradonačelnike i općinske načelnike kao 'službeno' piće svoje kampanje izabrati jedan od proizvoda Jamnice čije su se dionice strmoglavile na burzi i nakon svakog se obraćanja biračima znakovito osvježiti upravo 'vodom s porukom'?

I dok je ranije bilo društveno i interesno privlačno fotografirati se s dojučerašnjim čelnikom koncerna Agrokor Ivicom Todorićem ili s nekim od članova njegove obitelji na rođendanskim i inim zabavama od Zagreba do slikovitih jadranskih pejzaža, preko noći se sve promijenilo. Slavne osobe hrvatske estrade umjesto obitelji Todorić za zajedničko fotografiranje biraju radništvo Agrokora, a političari ambiciozni na svim razinama podnose kaznene prijave i protiv Ivice Todorića, i protiv svih za koje sumnjaju da su odgovorni za jedan od najvećih domaćih gospodarskih lomova posljednjih par desetljeća.

Mostov 'Pedro': Karamarko, pa Todorić 

Kako se i moglo očekivati, prvi su protiv Todorićeve ostavštine krenuli iz Mosta nezavisnih lista. Dakako, ne glavom bez obzira, baš kao ni u slučaju Tomislava Karamarka prošle godine. I dok je Mostov 'Pedro' u sezoni proljeće/ljeto 2016. bio bivši predsjednik HDZ-a na čijem su se padu okoristili u Mostu na prošlogodišnjim prijevremenim parlamentarnim izborima, u sezoni proljeće/ljeto 2017. to je Ivica Todorić kao stvoren za Mostovo pozicioniranje u svijesti birača na lokalnim izborima.

U oba slučaja u stranci Bože Petrova prvo su pažljivo odvagnuli u kojem smjeru idu afere i skandali računajući na rad institucija, a čim je postalo jasno da je situacija ireverzibilna, sve su ograde pale. Tako je Mostov čelnik i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov kao 'građanin' podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, a odmah zatim i najagilniji Mostov saborski zastupnik i kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv Hrvatske narodne banke i njezina guvernera Borisa Vujčića jer su, po njemu, upravo oni odgovorni za Agrokorovo sustavno generiranje krize i zasad neutvrđeni niz kaznenih djela.

Ako ništa drugo, Mostu se treba priznati veoma dobar politički instinkt. Uostalom, tako je stranka i dvaput zaredom osvojila dovoljan broj zastupničkih mjesta da s HDZ-om formira vlast. Kad god se Most nađe na vlasti i postane jasno da stranka malo što nudi kao dio vladajuće koalicije, pojave se neka krizna situacija i njezini akteri koji Most brzo spašavaju od gubitka povjerenja birača.

Pritom Most reagira na znatno lukaviji način od formalno najjače oporbene stranke SDP-a etabliravši se kao svojevrsna 'oporba na vlasti'. Dovoljno se sjetiti lanjskog fijaska SDP-a predvođenog Zoranom Milanovićem koji je na politički neshvatljiv način uspio izgubiti već dobivene izbore ili aktualnog ponašanja novog SDP-ova predsjednika Davora Bernardića, koji čak i pri najboljim namjerama djeluje kao da čeka li čeka što će sve reći njegovi najbliži suradnici iza kojih je također niz neshvatljivih političkih propusta i neuspjeha.

Plenkovićeva Vlada na kušnji

Tko će se, dakle, na lokalnim izborima 21. svibnja najbolje okoristiti svojim reakcijama na slučaj Agrokor? Vlada koju simboliziraju HDZ i premijer Andrej Plenković rješenje vidi u aktiviranju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Ovaj lex Agrokor ili lex Todorić tek treba pokazati svoju učinkovitost i održivost unutar ustavno-pravnog poretka pri čemu HDZ-u ne ide na ruku nakon slučaja Ine druga problematična situacija vezana uz tek oporavljeno hrvatsko gospodarstvo. Doda li se tomu da se dvoje ključnih članova Plenkovićeva tima moraju izuzimati iz odlučivanja o ovim gorućim pitanjima, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u vezi s Inom, a ministar financija Zdravko Marić u vezi s Agrokorom, postavlja se pitanje vjerodostojnosti same Vlade. Jer – ako dvoje vladinih dužnosnika koji vode najvažnije resore kada su posrijedi Ina i Agrokor ni ne mogu odlučivati, i to u kriznim situacijama, kakva je njihova uloga u vlasti i za što ih građani plaćaju?

Tako je ministar Zdravko Marić već izgubio povjerenje Mostove udarne igle Mira Bulja koji je izjavio da Hrvatska danas više i nema ministra financija. Kada takvo što izjavi mlađi partner u jednoj vladajućoj koaliciji, politička logika i pristojnost nalažu razlaz. Ili s konkretnim ministrom, ili s konkretnom strankom.

S obzirom na dinamiku i unutarnja načela hrvatske politike, nova kriza Vlade HDZ-a i Mosta (zasad) nije izvjesna, ali će sukobe unutar vladajuće koalicije pojačati ovogodišnji lokalni izbori. Jer će se, htjeli – ne htjeli, na njima provlačiti i pitanje Agrokora s obzirom na to da se aktualna situacija s propalim koncernom tiče desetina, pa i stotina tisuća ljudi i članova njihovih obitelji.

Samo do prvih izbora...

HDZ će se pritom pozivati na odgovornost i stabilnost, Most će podnositi stvarne i fiktivne prijave de facto se obračunavajući s HDZ-ovim modelom tranzicije i privatizacije, a SDP-u će trebati tjedni i tjedni da formulira bilo kakvu odluku.

Možda će svima njima u ispitivanjima javnog mnijenja podrška birača, ovisno o trenutačnoj temi dana, periodično rasti ili padati. Ali će u večernjim satima 21. svibnja malo tko moći proglasiti izborni trijumf.

Slučaj Agrokor nije pitanje proljeća 2017. nego nekih ranijih proljeća kada su se i donosile strateški katastrofalne odluke za sudbinu Hrvatske. Danas tu sudbinu ne može promijeniti ni samo jedan zakon, ni samo jedan povjerenik. Zato će je pokušati iskoristiti svi oni koji razmišljaju kratkoročno. Samo do prvih izbora...