PRIJEPORI OKO BRONČANOG TUĐMANA

Štovani ministre Zmajloviću, zaštitite stablo rogača

Bionic
Reading

Pišem Vam kao osobi čija je profesionalna dužnost zaštita okoliša, iz grada suočenog s novom prijetnjom prirodi. Mediji su naime izvijestili da su u petak 'bageri i teška mehanizacija' započeli pripremne radove 'za postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu'

Po zamisli aktualne gradske vlasti koju, kako je poznato, vodi dugogodišnje osoblje propalog lanca supermarketa, brončana statua pokojnoga autokrata od skoro tri metra, s rukom položenom na granitnu kocku od 1,40 metara, bit će u sjenovitoj oazi na vrhu Rive, prema Biskupovoj palači, i, što je naročito bitno, nalazit će se točno ispod rogača.

Riječ je o mediteranskom, dalmatinskom stablu, evidentno ozbiljno ugroženom, ne samo radovima, premda mu blizina bagera i srodne mehanizacije zasigurno neće poticajno utjecati na rast i razvoj, nego i finalni proizvod. Realna je opasnost od njegova oštećivanja, jer će se pokojnikova glava, po zacrtanim gabaritima, sasvim približiti krošnji i promatraču iz ptičje perspektive ostaviti dojam Franje kroz gusto granje. Tako će simbolički, posthumno, prvi hrvatski predsjednik biti krajnje dosljedan: ni za života nije pokazivao razumijevanje prema Dalmaciji, nastojao joj je zatrti čak i ime. Sada, u obliku spomeničke aveti, prijeti dalmatinskom stablu čije lišće daje ljekovit prirodni hlad iznad pothodnika.

Ministre, samo jedan potez jamči izbjegavanje takvog raspleta, uz istodobno očuvanje rogača - kao nesumnjivo najznačajnijeg simbola na opisanoj mikrolokaciji - i podizanje spomenika, oko čega je na lokalnoj političkoj sceni skoro postignut konsenzus: inzistirajte da se iz ekoloških razloga spomenik dr. Franji Tuđmanu podigne bez glave! Ako se ministrica Zlatar poduhvatila zaštite Marjana, kaneći onemogućiti izgradnju križa, Vi se zabavite zaštitom rogača, omogućavajući postavljanje gotovo čitavog spomenika Tuđmanu!

Tako biste sačuvali stablo, što bi Vam bio prvi krupniji uspjeh u mandatu. Lišena suvišnog detalja, četverometarska bi prikaza manje devastirala prostor.

Postoji i niz neekoloških argumenata: dokinule bi se političke kontroverze. Nedovršenost, ali i jasna aluzivnost djela ostavljala bi Tuđmanovim sljedbenicima dovoljno razloga za vjerovanje u to da je spomenik podignut baš njemu u čast, a opet, ništa ne bi jamčilo da zbilja jest. Uostalom, od pokojnikovih organa glava je nekako najmanje popularna. Adoranti su mu hvalili srce za Hrvatsku, realisti su pamtili čvrstu ruku, medicinari želudac i vrijed, no glava... Bez nje može sasvim lijepo funkcionirati, nijedan esencijalni dio neće izostajati.

Statuu bez glave moglo bi se interpretirati kao posvetu neznanom ljubitelju kocke, nekom poput aktualnog splitskog gradonačelnika. Ne bi bila poticajna možebitnim izgrednicima, porasla bi joj estetska vrijednost, privukla bi više turista od planirane verzije s trajno smrknutim licem...

Uvaženi naslove, historijska pravda i prirodna ravnoteža nalažu skidanje glave sa spomenika prvom hrvatskom predsjedniku. Bio je jedan od desetaka tranzicijskih lidera isklijalih na ruševinama multietničkih država. Pritisnuti međunarodnim zbivanjima, ovdašnji su komunisti dokinuli svoj monopol raspisujući višestranačke izbore i otvarajući vrata političkim slobodama, pa nije imao naročitih zasluga ni za uspostavu demokracije. Brojne su kontroverze o njegovoj ulozi u inspiriranju i rasplamsavanju balkanskih sukoba s kraja prošlog stoljeća te u obrani zemlje; u njegovu je kabinetu, usred rata, osmišljena i provedena rijetko kriminalna privatizacija.

S druge strane, rogač je nesumnjivo koristan i vredniji od brončane izvedbe glave koja nije donijela puno sreće. Vaša je zadaća utvrditi potrebu njezina skidanja i postupak prepustiti stručnjacima ili entuzijastima sa željom za služenje općem dobru.