KOMENTAR BORISA BECKA

Pa zar ste stvarno mislili da smo više od laboratorijskih miševa?

Boris Beck
Boris Beck
Više o autoru

Bionic
Reading

Svi stalno nekog vraga isprobavaju na nama. Kraljevinu Jugoslaviju, NDH i socijalizam smo preživjeli. Desetkovani poput kormorana, ali još se držimo. A sad isprobavaju EU, OESS, zapadni Balkan, Schengen, Lisabon, pomorsku granicu, razvrstavanje otpada, ekumenizam, obnovljivu energiju... I onda jednog dana jednostavno kažu: 'Eksperiment nije uspio. Ali imamo ideju za novi!'

Ništa me ne nervira kao ono kad se otkrije nešto što su svi znali pa krene zgražanje. Tinejdžeri se tuku. Šokiran sam! Luđak se prijavio za 'Big Brother'. Tko bi rekao? U Hollywoodu producenti dijele uloge u zamjenu za seks. Ajme, iznenađenja! Automobilska industrija radila pokuse na majmunima da vide je li dizel kancerogen. Ma tko bi pomislio da izvode takve grozne stvari!

Procjenjuje se da se samo u EU godišnje eksperimentira na 10 milijuna životinja, a na cijelom svijetu čak na stotinu milijuna, u čemu prednjači SAD. U Britaniji se gotovo prestalo raditi pokuse na zečevima, ali se zauzvrat utamani 500.000 riba i 10.000 vodozemaca svake godine. Istodobno u američkim laboratorijima strada 20.000 mačaka, a ni psima nije lakše: dvije, tri tisuće u Francuskoj, 4,5 tisuća u Njemačkoj, pet tisuća u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naravno, nitko nam nije sličan kao majmuni. Europska komisija izvijestila je da se u EU 2011. eksperimentiralo na 6012 majmuna, dok su Amerikanci prijavili 2016. da drže 71.188 majmuna u laboratorijima. Sumnjam da su to neka odmarališta.

Iz te perspektive udisanje dušikova oksida iz njemačkih dizelskih motora vjerojatno nije najbolniji način da se pridonese znanosti. Uostalom, nisu li ovih dana Kinezi klonirali baš majmuna? I dali časnu riječ da neće klonirati čovjeka.

Nad nevidljivima se iskazuje politička moć 

Životinja nema glas. Naš je dobroćudni turistički djelatnik pošao u Afriku ustrijeliti lava i za to je bio spreman platiti 25.000 eura. Za to vjerojatno ne bismo saznali da lovac pritom nije smrtno stradao nesretnim slučajem. A je li tko pitao kralja životinja želi li se dati ustrijeliti pa da mu glava i griva krase hol paških apartmana? I koji bi dio od 25.000 eura dobili njegova udovica i djeca?

  • +8
Klonirani majmuni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I kormorani su u posljednje vrijeme stalno po medijima. Šačici naših preživjelih kormorana pridružili su se njihovi strani rođaci. Došli su u Hrvatsku prezimiti pa nemilice pustoše ribnjake. Država je dala da se odstrijeli svaki deseti, sve u skladu s pravilima EU-a, što će vlasnike ribnjaka slabo utješiti. A da kormoran uputi tužbu Europskoj komisiji i zatraži odštetu jer gladuje zato što smo mu isušili močvare i uništili staništa?

'Kad bi lav mogao govoriti, mi ga ne bismo razumjeli', rekao je filozof i logičar Ludwig Wittgenstein. Tjeskoban je to uvid u to da nam je tuđe iskustvo nedostupno, nažalost ne samo životinjsko. Postoje čitave kohorte ljudi bez glasa, o čijem iskustvu ništa ne znamo i koji se samo s teškom mukom probijaju u javnost. Beskućnici i nezaposleni, pretučeni i silovani, izbjegli i iseljeni, blokirani i deložirani, zatvorenici i njihove žrtve, bolesnici i njihove obitelji, sve moguće manjine i nerođena ljudska bića kojima se trguje, koje se zamrzava i presađuje nemilice... Nečujnost znači nevidljivost, a nad nevidljivima se nemilosrdno iskazuje politička moć. Stvar se popravlja posljednjih godina, raste svijest o pravima djece i žena, raseljenih i nerođenih, životinja i prirode uopće – ali ta prava često formuliraju posrednici u skladu s vlastitim idejama i strahovima. Oni daju glas nijemima, ali to nije glas nijemih, nego glas onih koji govore umjesto njih.

Ne samo na majmunima, tvorničari automobila eksperimentirali su i na ljudima? Kao da svi stalno ne eksperimentiraju na ljudima!

Znanstvenici su smislili brojne okrutne psihološke igre, od kojih su najpoznatiji pokusi Stanleyja Milgrama 1961. na Yaleu i Philipa Georgea Zimbarda 1971. na Stanfordu, kada su ljudskim pokusnim kunićima davali da muče i nadziru druge ljudske pokusne kuniće. Puno je gore prošlo 16.000 žena u Japanu koje su od 1948. do 1996. nasilno sterilizirali 'da bi se spriječilo rođenje inferiornih potomaka', ili 600 Afroamerikanaca iz Alabame, koje su od 1932. do 1972. liječnici iz Tuskegeeja promatrali kako umiru za potrebe njihove studije o razvoju sifilisa, iako su ih mogli izliječiti. Pojedinačni eksperimenti škode stotinama i tisućama, državni milijunima. Mao Ce-tung pokrenuo je 1958. kampanju za iskorjenjivanje četiriju pošasti – štakora, muha, komaraca i vrabaca. Vrapci su za dvije godine tako uspješno uništeni da je najezda skakavaca, koje su ptice dotad jele, opustošila usjeve i izazvala glad što je odnijela najmanje 20 milijuna života. Eugenički pobačaji u Indiji, u kojima se abortiraju manje poželjne kćeri u korist poželjnijih sinova, doveli su do toga da ondje nedostaje 63 milijuna žena.

Nisu li svi totalizmi divovski eksperimenti?  

Uostalom, nisu li svi totalitaristički sustavi bili divovski eksperimenti? Oduvijek sam mislio da je velika šteta to što se fašizam, nacizam i komunizam nisu uveli za početak samo u jednom ograničenom području, pa da se za nekoliko godina vidi kako to ide i onda odluči hoće li se uvesti u cijeloj državi. Da su Hitleru dali samo majušan Reich, u nekoj slatkoj švapskoj dolini, s logorićem i samo nekoliko SS-ovaca? Pa kad bi za koje vrijeme došla kontrola, lijepo bi ga povukli za uši i ispričali se narodu.

Ili da su Lenjinu i Staljinu dali neki gradić u beskonačnoj stepi, pa neka tamo ukidaju novac i brak, strijeljaju seljake i montiraju procese? Zlo bi se očitovalo u začetku.

  • +9
Nacistički logori smrti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I da su se kod nas našli neki Milgram i Zimbardo da uzmu neke mlade preko student-servisa, pa naprave imitaciju Sabora, lažne stranke, minijaturni Agrokor, fiktivnu televiziju, pseudomedije. Tako bi se s dobrovoljcima, u studentskom domu za vrijeme ferija, eksperimentalno isprobala tranzicija i pretvorba – zar to ne bi bilo podnošljivije od ovoga što nas je zadesilo?

Tko ima primat - eksperimentira 

Ali kada bi nam nešto koristilo, kao zajamčeni osobni dohodak, e, to ne, to se ne može uvesti odjednom. Nego pokusić u Finskoj, pa eksperimentić u Njemačkoj, na ograničenom prostoru i sa strogo kontroliranom populacijom, pa će se za koju godinu, a najvjerojatnije nikad, vidjeti ima li koristi od toga da se ljudima da nešto sitno novca.

Jer svi stalno nekog vraga isprobavaju na nama. Kraljevinu Jugoslaviju, NDH i socijalizam smo preživjeli. Desetkovani poput kormorana, ali još se držimo. A sad isprobavaju Europsku uniju, OESS, zapadni Balkan, Schengen, Lisabon, pomorsku granicu, razvrstavanje otpada, ekumenizam, obnovljivu energiju, carinsku uniju, NATO, kredite u švicarskim francima, slobodu kretanja, ograde od bodljikave žice, autoceste na dug, predstečaj, biometrijske putovnice, javnu nabavu, Višegradsku skupinu, euro, Tri mora, koalicijske vlade, protestne stranke, razdjelnike i ukapljeni plin. I onda jednog dana jednostavno kažu: 'Eksperiment nije uspio. Ali imamo ideju za novi!'

U Njemačkoj su zapanjeni time da se eksperimentira na primatima. Što bi tek rekli da vide Hrvatsku, u kojoj primati eksperimentiraju na nama?

Mislim pritom na političare. Jer oni imaju u svemu PRIMAT.

  • +2
Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.