komentar senade šelo šabić

Orbanov igrač šef za proširenje EU-a? Kakva provokacija Mađarske, ali i Ursule von der Leyen!

Senada Šelo Šabić
Senada Šelo Šabić
Više o autoru

Bionic
Reading

'Gospodo sa zapadnog Balkana, daljnje proširenje Europske unije nam je jako bitno, zato smo za vas odabrali posebnog povjerenika. Nismo mu mogli dati nijedan drugi resor u strahu da ne napravi štetu, ali ga zato vama toplo preporučujemo.' Tim riječima moglo bi se opisati predlaganje Laszloa Trocsanyija za povjerenika za proširenje

Ursula von der Leyen, izabrana predsjednica Europske komisije, jučer je predstavila svoj tim, odnosno svoj prijedlog sastava nove Komisije. Laszlo Trocsanyi njezin je prijedlog za novog povjerenika za proširenje Europske unije.

Trocsanyi je bio ministar pravosuđa u Mađarskoj od 2014. do svibnja ove godine, kad je izabran u Europski parlament kao nositelj liste Fidesza, stranke koju vodi mađarski premijer Viktor Orban. Za njegova mandata Mađarska je označena kao zemlja u kojoj je ugrožena vladavina prava i narušene temeljene vrijednosti liberalne demokracije te u kojoj raste korupcija. Europski parlament prošlog listopada glasao je za pokretanje procedure opoziva glasačkih prava Mađarskoj u EU temeljem izvješća zastupnice Judith Sargentini, a u kojemu se taksativno nabrajaju propusti mađarskih vlasti da zaštite vladavinu prava te nižu primjeri zloporabe vlasti: ugrožavanje neovisnosti pravosuđa, uvođenje mjera koje su u konačnici dovele do zatvaranja Centralnoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, pa čak i sumnje u zlouporabu sredstava iz europskih fondova od strane Orbanova zeta.

Sve se to događalo za vrijeme Trocsanyijeva upravljanja resorom pravosuđa. Aktiviranje članka 7. nije jednostavna procedura u Europskom parlamentu i aktivirana je prvi put upravo u vezi s optužbama koje su iznesene protiv Mađarske. Dio hrvatskih zastupnika bio je dio manjine europskih zastupnika koji su tada odlučili stati uz Orbana.

Objašnjenje koje su dali hrvatskoj javnosti bilo je da oni ne podržavaju Orbana zato što ne vjeruju u vladavinu prava i demokratske vrijednosti, nego je to čin dobrosusjedskih odnosa. To objašnjenje samo je jasna poruka da zastupnici koji na taj način tumače svoje odluke uopće ne razumiju Europsku uniju. EU nije udruženje nacionalnih država iz 19. stoljeća. Ta su vremena prošla. EU je organizacija utemeljena na jasnim pravilima i vrijednostima i od čijih se članica očekuje da poštuju ta pravila i vrijednosti. Drugim riječima, Unija će postojati onoliko dugo koliko su njene članice spremne postupati prema zajedničkim pravilima i držati se prihvaćenih vrijednosti.

  • +7
Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Da ne bi bilo zabune, ovakav EU nije doživotni zavjet. Nikoga se ne prisiljava da uđe u nju. A čak i ako uđe i shvati da mu nije po mjeri, može iz nje i izaći. Najveće licemjerstvo pak jest uživati plodove povlaštenog članstva, a s druge strane ne doprinositi napretku Unije, pa je i svjesno slabiti.

Laszlo Trocsanyi, kao desna ruka Orbana koji otvoreno provocira i denuncira neke temeljne postulate Unije, sada je dobio zadatak predstavljati Uniju u zemljama koje aspiriraju na članstvo u njoj. Trocsanyi bi Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu te Turskoj trebao objašnjavati zašto je potrebno provoditi reforme, jačati vladavinu prava i štititi temeljne demokratske slobode da bi ušli u EU. Ako reforme zagovara povjerenik iz zemlje koja ugrožava, po mišljenju većine europskih zastupnika, temeljne europske vrijednosti, onda se na zapadnom Balkanu iskreno mogu pitati – čemu se reformirati kada smo, gledajući zemlju iz koje dolazi povjerenik za poticanje demokratskih reformi kao uvjeta za članstvo u EU, ovako neliberalni i ograničeno demokratični bliži ulasku u EU nego što smo mislili.

Nominacija Trocsanyija za povjerenika u Europskoj komisiji, s kojom se u prošlom sazivu otvoreno sukobljavao, još je jedna Orbanova provokacija. Nominacija Trocsanyija kao čin šefice Europske komisije za mandat proširenja, odnosno ulogu predstavnika EU-a prema zemljama zapadnog Balkana i Turske, jednaka je provokacija. Svjesna je toga sigurno Ursula von der Leyen, ali je odluka donesena zbog toga što je politika proširenja EU-a zadnja na listi važnosti u novoj EK, stoga je to jedino što su Trocsanyiju mogli dati. Bilo je prijedloga da preuzme resore za proračun, razvojnu pomoć ili međunarodnu suradnju i razvoj, ali je za svaki od tih resora bilo prigovora. Proširenje nitko u EU ne razmatra ozbiljno u mandatu ove Komisije, pa je vjerojatno procjena bila da će se imenovanjem Orbanova čovjeka, a koji će zagovarati ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU, učiniti najmanje štete.

A oni zanesenjaci u zemljama zapadnog Balkana koji se bore za to da njihova društva budu izgrađena po mjeri čovjeka a ne glasačkog kotačića, koji se bore za to da svaka osoba ima puno pravo iskazivati svoj identitet, društva u kojima građani znaju da su njihove slobode osigurane, društva u kojima vlast radi za javni a ne privatni interes, e takvi pojedinci u Trocsanyiju neće imati partnera. Ubuduće će još više toga morati napraviti sami.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.