NOVA EUROPSKA KOMISIJA

Picula o Šuičinoj fotelji: Vidjet ćemo kako će se snaći u demografiji, gdje se vrti velik novac, no mogli bi joj dati i vrući krumpir

10.09.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Tonino Picula, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, komentirao je za tportal resor što ga je Hrvatska dobila u novoj Europskoj komisiji koju će voditi Ursula von der Leyen: Dubravka Šuica bit će potpredsjednica zadužena za demografiju i demokraciju, a vodit će i konferenciju o budućnosti Europe. Pozicija je to, ističe, vidljivija u odnosu na prethodni mandat, kad je hrvatski povjerenik bio (i još jest do početka studenog) Neven Mimica

'Pozicija Hrvatske u odnosu na prethodni mandat Komisije vidljivija je jer će Dubravka Šuica biti potpredsjednica te komisije, jedna od osam', kaže Picula. Nova Europska komisija imat će tri izvršna potpredsjednika i pet potpredsjednika.

Imenovanje je, napominje, demantiralo sve glasine da će Hrvatska dobiti sektor proširenja ili ribarstva, a ranije se spominjala i kohezijska politika. 'Nitko nije spominjao demografiju i demokraciju', ističe Picula i dodaje da se, kad se malo bolje analizira cijela Komisija, vidi da tu ima dosta opisnih resora. Ističe da to ne izgleda kao klasična podjela.

'Smatram da to nije slučajno i da je to namjeran potez podjele posla između povjerenika', navodi Picula. Europski projekt, napominje, nema vremena za čekanje i morat će polučiti rezultate.

Što se tiče sektora demografije i demokracije koje je dobila Šuica, oba počinju s demos (grč. narod), odnose se na građane i morat će zadovoljiti očekivanja europskih građana.

'A Šuica dolazi iz zemlje koja je posve jasno suočena s naglim demografskim promjenama jer se nekoliko stotina tisuća naših državljana odselilo, i to upravo u pravcu drugih zemalja Europske unije, a jednako tako dolazi iz zemlje u kojoj demokratski sustav nije do kraja izgrađen. Što se tiče osobnog iskustva, ona može procjenjivati što može promijeniti', smatra Picula.

Iz otvorenog pisma šefice Komisije Van der Leyen Šuici vidi se, smatra Picula, da smatra kako se europski projekt treba oslanjati na razmišljanja običnih ljudi te da treba pojačati participaciju demokracije.

  • +7
Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Dubravka Šuica vodit će i konferenciju o budućnosti Europe.

'Prema opsegu, meni se čini da će to biti nastavak onoga što smo radili u Europskom parlamentu posljednje dvije godine, u kojem smo organizirali debate o budućnosti Europe i dali šansu premijerima zemalja članica da oni iz svoga kuta gledanja sugeriraju što bismo trebali učiniti. Koliko će ova Komisija uspješno započeti tu tranziciju, vidjet ćemo, ali hoće li biti i Komisija koja će završiti tu tranziciju u demokratskim i demografskim pitanjima, teško je predvidjeti; to ćemo trebati ostaviti za prvih šest mjeseci ili godinu dana od početka rada', kaže Picula.

Na pitanje može li Hrvatska biti zadovoljna, odgovara:

'Vidjet ćemo kako će se Šuica ponašati u okviru demografije, gdje se realiziraju različiti projekti koji bi trebali doznačiti materijalnu korist, gdje se brinu za različita prava, poput dječjih prava, kako poboljšati financiranje svih onih projekata koji stimuliraju mlade obitelji da imaju djecu.'

U tom se području, napominje, moraju donositi konkretne mjere. Šuica će morati uspješno upravljati sredstvima koja neće biti mala. Mogla bi u ruke, ističe Picula, dobiti i vrući krumpir jer bi se u svom sektoru koji se odnosi na demokraciju mogla baviti zemljama poput Poljske i Mađarske, protiv kojih je Europska komisija pokrenula postupak zbog kršenja demokratskih standarda.

'Von der Leyen je raspršila neposrednu odgovornost pojedinog povjerenika na više njih. Nema sada Fransa Timmermansa, zaduženog za vladavinu prava, kao najizloženijeg čovjeka onima koji su pokušavali kršiti pojedina prava. Tu je belgijski povjerenik Didier Reynders, zadužen za pravosuđe, Vera Jourová, koja dolazi iz Češke, zemlje Višegradske skupine, u kojoj su Poljska i Mađarska, a koja pokriva sektor vrijednosti i transparentnosti, i Šuica. Kao da se namjerno htjelo raspršiti tu vrstu odgovornosti', kaže Picula i znakovito poručuje da aktivacija čl. 7. protiv tih zemalja nije nestala odlaskom Junckerove komisije.