presica u bruxellesu

Dubravka Šuica je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju

10.09.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Izabrana predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen u utorak je predstavila svoj tim za Europu, kako je sama poručila, odnosno raspodjelu resora među povjerenicima te potpredsjednike. U novoj Komisiji, u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca, svaka zemlja članica ima po jednog člana EK. Hrvatska predstavnica u novoj Europskoj komisiji bit će Dubravka Šuica te će kao potpredsjednica Komisije voditi sektor demografije i demokracije

Nova Europska komisija će imati tri izvršna potpredsjednika i pet potpredsjednika.

Von der Leyen je poručila da želi voditi Komisiju koja s riječi prelazi na djela, Komisiju koja daje odgovore.

'Sastav potpredsjednika zemljopisno je uravnotežen, ali mi smo se usredotočili na zadaće, a ne na hijerarhiju', naglasila je.

Izvršni potpredsjednici će biti i povjerenici, kazala je Von der Leyen. Frans Timmermans tako će biti izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, a upravljat će i europskom klimatskom politikom.

>>> Neuništiva Dubravka Šuica: Dubrovačka HDZ-ovka uspinjala se i kad je bila u nemilosti šefova, kako je dogurala od profesorice do povjerenice?

'Želimo da Europa bude izvoznica znanja i najboljih praksi', poručila je Von der Leyen.

Margrethe Vestager bit će potpredsjednica zadužena za digitalizaciju te će ostati povjerenica za tržišno natjecanje. Valdis Dombrovskis bit će potpredsjednik Komisije koji će se baviti gospodarstvom i povjerenik za financijske usluge.

Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica bit će potpredsjednica za demografiju i demokraciju.

'Poznaje naše gradove i regije, bila je gradonačelnica Dubrovnika, zastupnica u Europskom i nacionalnom parlamentu. Vodit će posao Komisije što se tiče konferencije za budućnost Europe', kazala je Von der Leyen.

Slovenija, odnosno Janez Lenarčić, je dobila resor kriznog upravljanja.

Prijedlog sastava Europske komisije mora potvrditi Europski parlament.

Imena predloženih povjerenica i povjerenika odavno su poznata, a u ponedjeljak je razriješena tek dvojba u vezi s rumunjskim predstavnikom.

U novoj EK osam je sadašnjih članova: Valdis Dombrovskis iz Latvije, Marija Gabriel iz Bugarske, Joannes Hahn iz Austrije, Phil Hogan iz Irske, Vera Jourova iz Češke, Maroš Šefčovič iz Slovačke, Frans Timmermans iz Nizozemske i Margrethe Vestager iz Danske.

Ostali kandidati su Didier Reynders (Belgija), Helena Dalli (Malta), Ylva Johansson (Švedska), Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard (Francuska), Elisa Ferreira (Portugal), Margaritis Schinas (Grčka), Paolo Gentiloni (Italija), Laszlo Trocsanyi (Mađarska), Janusz Wojciechowski (Poljska), Nicolas Schmit (Luksemburg), Janez Lenarčič (Slovenija), Stella Kyriakides (Cipar), Virginijus Sinkevičius (Litva) te Josep Borrell iz Španjolske kao visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik EK.

Velika Britanija najavila je da neće slati nikoga jer namjerava izaći iz EU-a prije nego što nova Komisija preuzme dužnost. S novim zapletom u britanskom parlamentu ne može se isključiti ni novo produljenje roka za Brexit, a u tom slučaju ostaje nejasno što napraviti s članom EK kojeg bi trebala dati Velika Britanija.