BILJEŽNICA ROBIJA K.

Ne okreći se, unučiću!

04.07.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Ne okreći se, unučiću!

Ja sam u nedilju sa mojim mamom i tatom išao kod mog dida na Šoltu. Samo kad smo mi dolazili oko didine kuće je bilo masu ekipe iz pandurije. Murci su se sakrivali iza zidića i iza murijskog golfa. Neki panduri su držali se za pištolj na opasaču. Moja mama je u ošamutu skriknila: "Šta je ovo, jebate?! Šta se ovo ovdi događa?!" Jedan murac je njoj rekao: "Mi smo Si-es-aj Šolta, gospođo! Blokirali smo ovu kuću!" Moj tata je zinijo: "Zašto ste blokirali kuću, čoviče?" Murac je rekao: "Zato šta je stari majmun izvisijo zastavu na krov, eto zašto!" Drugi murac je rekao: "A kad smo mu išli reć da je hitno skine, jerbošmo ga uhapsit, pripuca je na nas iz lovačke!" Prvi murac je rekao: "Sad se kurbin sin zabarikadira iza škura i puca ko god se približi!"

Moja mama je uzelenila po faci. Tata je raširijo ruke prema murcima i pitao je: "Pa šta vam je koji klinac smetala zastava na krovu?" Prvi murac je podviknijo: "Šta nam je smetala?! Pa pogleajte malo koja je to zastava!" Mi obitelj smo pogledali prema krovu. Onda je mama rekla: "Srceliti irudovo!" Onda je tata rekao: "Srceliti irudovo!" Onda je drugi murac rekao: "A jel znate možda koji je danas datum, a? Danas je dvajsdeveti novembra, ako niste znali!" Prvi murac je rekao: "Kad se viša ova zastava za dvajsdeveti novembra, onda svi znamo šta to znači, jel tako!?" Drugi murac je rekao: "Ovako vriđat ovu državu i ovi narod, pa to je zadnji glib, čoviče! To nije za uhapsit ga, nego za odma ga obisit na krov umisto zastave!" Mama je držala ruku na ustima i rekla je: "Srceliti irudovo!" Tata je rekao: "Srceliti irudovo!"

Onda je prvi murac moje roditelje pitao: "Skužajte, a koji ste vi ustvari?" Mama je zarumenkila se po obrazima i promrmorila je: "Mi? Nikoji! Mi smo, ono, slučajni prolaznici..." Murac je pitao: "Niste možda u nekom rodu sa starim majmunom?" Tata je rekao: "Sa njim?! Ma kakvi, šta vam pada na pamet! Slučajno smo ovuda prolazili!" Mama je rekla: "Došli smo na izlet na Šoltu i išli malo prošetat uz obalu!" Tata je rumenkijo se i rekao je: "Da nam je ovakvi neki bolesnik u rodu isti sekund bi se ubili!" Mama je rekla: "Tačno! Bolje da te mater odma abortira nego da imaš ćaću koje će ovako vriđat svoj narod i državu!"

Murac je rekao: "Aj onda se udaljite sa poprišta, molinvas! Saćemo ić u proboj!" Mama je zinila: "Kakvi proboj?" Murac je rekao: "Otvorićemo vatru, zauzet kuću na juriš, skinit zastavu i privest izgrednika! Nećemo valjda u rođenoj državi trpit ovakve pravokacije!" Drugi murac je isprsijo se i rekao je: "Nismo mi bezveze Si-es-aj Šolta, gospođo! Imamo mi luđe naoružanje od njegove lovačke!"

Samo onda je moj dida dreknijo iza škura: "Unukiću, jesi to ti?! Jesi to ti, Robi?!" Mama i tata su zaškarpunili se po facama ka grancigule. Barbe iz pandurije su piljili u nas sa stisnutim očima. Onda sam ja dreknijo: "Jesam, dida, ja sam!" Dida je arlauknijo: "Aj napadni bandu s leđa, Robi! Ja ću odavde pičit iz lovačke, a ti ih potaracaj sa bovanima! Krvi ćemo im se napit, jebaim pas sve živo i neživo!"

Ja sam u roku munja skupijo dva bovana sa zemlje. Sa jednim sam odma zdimijo prvog pandura u drob. Samo drugi pandur je skočijo na mene i ćopijo me za ruke. On je meni unjeo se u facu i zarežao je: "Aha, znači ti si mu unuk, a?! Ti si unuk starom prdilu, je li?!" Ja sam njega gledao drito u facu i rekao sam: "Jesam!" Murac je pogledao prema roditeljima. Mama je naperila prstom prema meni i rekla je: "Samo nije to naše dite, ne-ne!" Tata je rekao: "Slučajno nam se pantagana prikrpala usput dok smo šetali!" Mama je rekla: "Tako je! Mi ovog malog degenerika i skitalicu uopće ne poznajemo!"

Drugi murac je mene čvrsto stiskao za ruke. Prvi murac je meni rekao: "Slušaj mali! Aj izvedi onu bazu sa paštašutom!" Ja sam pitao: "Koju bazu?" Murac je rekao: "Aj reci didu da se više ne zajebava sa nama! Nek skine zastavu i preda se, da prekinemo ovi cirkus! Ne može višat ta sranja na krov, i to za dvajsdeveti novembra! Namjerno pravocira ljude!" Drugi murac je meni rekao: "Bolje da ga ti uvjeriš nego da padne krv! Sa Si-es-aj Šolta nema milosti!"

Ja sam prvo malo dumao i mozgao. Onda sam ja viknijo: "Dida?!" Dida je iza škura dreknijo: "Šta je, unukiću? Samo nemoj reć da si mi skuva paštašutu!" Ja sam viknijo: "Ovi oće da skineš zastavu i da se predaš!" Dida je viknijo: "Šta me kuri bolac šta oni oće!" Ja sam viknijo: "Kažu da nemoš višat ta sranja za dvajsdeveti novembra!" Dida je dreknijo: "Šta to brbotaš, jebate?! Jesam ti reka da ih izbombizaš sa bovanima!" Ja sam viknijo: "Pa ne mogu kad su me zarobili!" Dida je arlauknijo: "Molim?! Zarobili ste ga?! Zarobili ste mog unukića?! A saćete platit pizdalivam materina!" Onda je moj dida zaprašijo iz lovačke. Okolo je sve fijukalo i frckalo. Meci su pičili po zidiću i šišali su po oleandrima. Mama i tata su sakrili se iza palme. Murci su legli na zemlju. Plus su i mene srušili i držali su me za ruke da ne brisnem.

Onda je dida zakočijo sa krehaonom. U vali je bila tišina. Prvi murac je uzeo mengafon i sakrijo se iza zidića. Onda je on na mengafon rekao: "A dobićeš sto godina robije, prdilo staro! Plus ćemo te mučit u zatvoru!" Dida je iza grilja viknijo: "Je, je, dođi me uvatit ako si baja!" Murac je na mengafon rekao: "Kako te nije sram izvisit tu krvoločku štracu na krov, čoviče božji! Namjerno vriđaš ovi narod! Je li, debilu? Oćeš srušit ovu državu, a?" Dida je doviknijo: "Jebem ja državu koja se sruši od jedne zastave!" Murac je dreknijo: "Pa pod tom su zastavom ubivali naše ljude, manijače! Genocid su pod njom pravili!" Dida je doviknijo: "E pa saćemo vas pribekit još kojega! Samo dođite, sve vas držim na nišanu!"

Onda sam ja išao da ću se istrgnit i brisnit. Samo murac je mene čvrsto stiskao za ruke. Ja sam okrenijo se prema palmi i razdrevijo sam se: "Mama! Tata! Oslobodite me! Ovi su me bolesnici zarobili!" Samo mama je iza palme meni rekla: "Koji si ti, dječače? Mi tebe ne poznajemo!" Tata je rekao: "Vidi ga kako je laživ, jebate! Prikrpa nam se u šetnji i odonda glumi da smo mu mi roditelji!" Mama je rekla: "Baš dobro da pandurija hapsi takve male pantagane i laživce!"

Tu je prvi murac iza zidića dzirnijo prema meni i koljački se nakeserijo. Onda je on dignijo mengafon i viknijo je prema didinoj kući: "Slušaj vamo, stara karampano! Držimo ti unuka za taoca! Ponavljam, držimo ti unuka za taoca!" Dida je iza škura dreknijo: "E pa možete ga držat zakurac! Ponavljam, možete ga držat zakurac!" Murac je kroz mengafon rekao: "Ako se u roku odma ne predaš, vodimo ga iz ovih stopa u zatvor!" Dida je viknijo: "Di ga vodiš?!" Murac je rekao: "U zatvor! A onda će u popravni dom! Usput ćemo ga i malo natamburat! Pa ti sad vidi jel ti draži unuk il ta usrana zastava!" Onda sam ja arlauknijo: "Ko ih jebe, dida! Ne daj se pasjim sinovima! Sve ih potaracaj iz lovačke!" Prvi murac je rekao drugom murcu: "Okej! Jozo, vodi ovu malu beštiju u golfa i pravac stanica!" Samo onda je moj dida iza škura viknijo: "Čekaj malo! Čekaj!"

Prvo je uletila tišinčina. Onda je za po minuta moj dida se sa lovačkom pojavio na vrhu skala od dvora. Murac je iza zidića njega pitao: "Jel se predaješ?" Dida je rekao: "Predajem se!" Murac je rekao: "Baci lovačku!" Dida je rekao: "Prvo ti pusti mog unukića!" Murac je rekao: "Baci lovačku paš ga pustit!" Onda je dida bacijo lovačku pod maslinu. Murac je mene pustijo. Ja sam zalaufao se uza skale didi u naručje. Dida je mene zagrlijo forte fortisimo. Ja sam vikao: "Dida!" Dida je vikao: "Unukiću!" Ja sam vikao: "Dida moj najdraži!" Dida je vikao: "Ne okreći se, unukiću!"

Samo već su ekipa iz pandurije ćopili mog didu za ramena i stavljali su mu lisice. On je dignijo bradu i gledao je ponosito prema maslini. Prvi murac je njemu rekao: "Oš mi sad molimte objasnit šta ti je triba ovi cirkus sa zastavom na krovu?" Dida je njemu rekao: "Šta fali mojoj zastavi! Meni se baš sviđa!" Murac je podviknijo: "Ne fali joj, nego ima viška! Ima šahovnicu, jebate noj u glavu!" Drugi murac je podviknijo: "Ovdi si naša višat zastavu sa šahovnicom za dvajsdeveti novembra, je li?! Nije ti ovo Zagreb, krembilu, nego ovdi ureduje Si-es-aj Šolta!" Dida je rekao: "Neka, neka, doće i naših pet minuta!" Prvi murac je rekao: "Jozo, vodi ustašu u stanicu!"

Robi K. (IIIa)