komentar julijane adamović

Ne budite nepravedni prema Milanki Opačić: Ona je rođena da bude ministrica

Milanka Opačić

Milanka Opačić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Nije Milanka Opačić otišla iz SDP-a zbog činjenice da je i u njezino vrijeme drastično izgubio povjerenje glasača. Da i ona snosi dio krivnje za navedeno stanje. Ona ga je napustila zato što je postao marginalna stranka, daleko od tako drage političke moći i karijernih prilika

'Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila', rekla je novinarima Angela Merkel, njemačka kancelarka, neokrunjena liderica EU, objašnjavajući svoju odluku o povlačenju s političkih dužnosti 2021., nakon debakla koji je njezina stranka CDU doživjela na lokalnim izborima u pokrajini Hessen.

'Ulazim samo u klub (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti), i dalje ostajem nezavisna zastupnica i svoje djelovanje nastavljam na socijaldemokratskim postulatima koje sam i dosad zastupala", rekla je samo dan poslije Milanka Opačić, hrvatska političarka, čak četrnaest godina mlađa od njemačke kancelarke, a gotovo podjednako godina politički aktivna.

Jedna se nije rodila kao kancelarka, ali druga kao politička karijeristica - jest.

Milanku Opačić nije smeo debakl stranke u kojoj je u godinama bila članica Glavnog odbora i u dva navrata potpredsjednica, ni debakl Vlade u kojoj je bila dopredsjednica i ne baš proslavljena ministrica u resoru socijalne skrbi te potpredsjednica Sabora.

  • +20
  • +17

Angela Merkel - biografska retorspektiva

Izvor: Profimedia / Autor: Licencirane fotografije

Rekla bih, nije je pokolebalo ni to što su je častili titulom najgore ministrice socijalne skrbi u povijesti suvremene hrvatske države. Obiteljski zakon koji je u Saboru progurala, srušen je na Ustavnom sudu, za što je Opačić prozvala Ustavni sud, optužujući ga za 'bavljenje politikom'. Uslijedio je i niz primjedbi na njezina kadrovska rješenja, u kojima je u Ministarstvo mimo propisanih procedura dovela brojne suradnike, od kojih su neki preuzeli svoje funkcije, a još uvijek su bili u radnom odnosu kod prethodnog poslodavca, a drugi je napustili i prije nego su ugrijali stolac na koji ih je posjela. Otišlo je tridesetak ljudi, a od ukupno 46 novih koje je dovela, preživjelo je samo njih troje. Jedan od njih, Žarko Vukobrat, od kolega se oprostio riječima: 'Do nekog drugog cirkusa…'

Od punoljetstva u socijalnom ružičastom mjehuriću

Nizale su se afere sa savjetnicima, sindikati se žalili na odnos prema službenicima, udruge za ženska prava ne samo na novi zakon, već i na bahatost i samovolju, a sam sustav socijalne skrbi je doživio kolaps zbog niza štetnih odluka, osobito na području obiteljsko-pravne zaštite.

Dok razvijene zemlje Europske unije fokus stavljaju na sustav izvaninstitucionalne pomoći i zaštite, šireći mrežu terenskih suradnika za rad s djecom i ljudima u potrebi na licu mjesta – u njihovim kućama, obiteljima i školama, tadašnja ministrica je odlučila ionako otužnu naknadu smanjiti s 500 na 100 kuna, što je pokrenulo lavinu prekida ugovora vanjskih suradnika – stručnjaka s Ministarstvom, pa se odluka morala mijenjati, a ravnatelji centara za socijalnu skrb moliti suradnike, apelirajući na njihovu humanost, da nastave gotovo volonterski s radom nekoliko mjeseci, do donošenja novog proračuna. Za to vrijeme mediji su pisali o ministričinom savršenom stajlingu, o ponoćnom šopingu s generalom Čermakom i Lynn Montgomery, uz pratnju čak četiri zaštitara, i Dior torbi za koju se utvrdilo da nije skupa, ali je lažna.

Milanka Opačić

Milanka Opačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pa kako bi onda Milanka Opačić, rođena da bude u stranci i Saboru, kako bi znala s čime se susreću vanjski suradnici, kakve je vrste njihov rad, koliko stresan i kakve sve neugodnosti na terenu dožive?

Od svog punoljetstva živi u socijalnom ružičastom mjehuriću, prodajući naivcima maglu socijaldemokracije, bez ikakvog realnog uvida u vlastiti doprinos posrnuću jedne partije.

'Stranka je dva puta bila odgovorna za državu i za građane. Kada smo bili u oporbi, bili smo odgovorna oporba, stožerna oporbena stranka, danas smo nažalost marginalna oporbena stranka. Ne stožerna stranka, nego privjesak svim manjim strankama', rekla je Opačić povodom svog izlaska i stranke.

Ne, nije Milanka otišla iz SDP-a zbog činjenice da je i u njezino vrijeme drastično izgubio povjerenje glasača. Da i ona snosi dio krivnje za navedeno stanje. Ona ga je napustila zato što je postao marginalna stranka, daleko od tako drage političke moći i karijernih prilika.

  • +69
  • +66

Sva lica Milanke Opačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

I tako imamo dvije političarke čije se značenje i svijest o sebi ne mogu uspoređivati. Jedna se odriče puno većeg i važnijeg mjesta jer nema odgovore što i kako dalje, a druga vječno parazitira iako je odavno pokazala koliko ih ne zna.

Birači ne kažnjavaju licemjerje

No, ne treba biti nepravedan prema Milanki Opačić, a za to postoje najmanje dva razloga. Prvi je taj što njezine političke pogreške neće prouzročiti nikakve dalekosežne posljedice na europskoj političkoj sceni, kao što se to već dijelom dogodilo zbog poteza njemačke kancelarke. A drugi je razlog taj što je Milanka Opačić nije izoliran slučaj. Ona je odraz ovog društva. Samo jedna puzla u našoj političkoj slagalici. U mozaiku uniformiranih djelića. U društvu koje ne zna što znači riječ 'dostojanstvo'.

Pozicija moći toliko je slatka da je se ne napušta unatoč kaznenim prijavama i presudama, unatoč zlouporabama položaja, ideološkim travestijama i preletavanjima i, osobito, izostanku rezultata. Za potonje, izgleda, ne mare ni sami birači jer mazohistički zaokružuju imena istih onih ljudi koji godinama vuku ovu zemlju u sve veću provaliju. Tako za neuspjehe i licemjerje neće kazniti ni Milanku Opačić. Birat će je na nekim sljedećim izborima, na listi Bandića Milana 365 – stranke solidarnosti i rada.

Ako se to slučajno ne dogodi, jedno sam sigurna. Milanka Opačić svoj budući posao neće potražiti u nekom od centara za socijalnu skrb, odakle bi trebao krenuti svaki budući ministar tog resora. Ona se rodila da bude ministrica.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.