NEĆE U EU INSTITUCIJE

Merkel se povlači iz politike, ovo joj je posljednji mandat

29.10.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Angela Merkel nakon ovog izbornog razdoblja, koje završava 2021., neće se više kandidirati za zastupnicu u Bundestagu što ujedno isključuje mogućnost da bude izabrana za kancelarku, javljaju njemačke novinske agencije u ponedjeljak

Nakon što je objavila da se početkom prosinca više neće kandidirati za poziciju predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Merkel je rekla kako želi ostati na kancelarskoj funkciji ali samo do završetka aktualnog izbornog razdoblja 2021.

Ona je ujedno najavila da se ne namjerava kandidirati za neku funkciju u Europskoj uniji. Angela Merkel ovim potezima povlači posljedice iz drastičnog gubitka demokršćanskih glasova na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu.

U obje savezne pokrajine stranke demokršćanske Unije CDU/CSU izgubile su po desetak postotnih bodova u usporedbi s posljednjim izborima.

Merkel je u oba slučaja priznala da su za loše rezultate krive nesuglasice unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije na saveznoj razini koju od nastanka u proljeće potresaju unutarnji sukobi.

Izvor: Društvene mreže

Merkel se na čelu CDU-a nalazi od 2000. a na čelu njemačke vlade od 2005.

Za mjesto predsjednika CDU-a kao kandidati u obzir dolaze sadašnja glavna tajnica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, ministar zdravlja Jens Spahn, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Juergen Laschet te bivši šef demokršćanskog zastupničkog kluba Friedrich Merz.

Kramp-Karrenbauer i Laschet slove kao bliski suradnici Angele Merkel i njezinog liberalnog kursa dok Spahn i Merz predstavljaju konzervativniji dio stranke koji se nikada nije slagao s politikom Angele Merkel koja je stranku u 18 godina predsjedanja odvela ulijevo.