SKALPEL MILOŠA VASIĆA

Mladić je odletio, i što sad?

  • Autor: Miloš Vasić
  • Zadnja izmjena 26.05.2011 15:38
  • Objavljeno 26.05.2011 u 14:45
ratko mladić dalekozor

ratko mladić dalekozor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U četvrtak 26. svibnja u 13 sati predsjednik Srbije Boris Tadić službeno je potvrdio da je haški bjegunac Ratko Mladić 'rano jutros' uhapšen u selu Lazarevu kod Zrenjanina

Prve naznake da se nešto na tom planu događa stigle su u Beograd iz zagrebačkih medija. Može se lako pretpostaviti odakle je informacija stigla njima: s Brijuna, gdje su u tom trenutku sjedili Serge Brammertz, Mladen Bajić i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. Uspjeli smo rekonstruirati kako je vijest išla okolo: jedan pouzdani izvor iz srbijanske tajne službe na dužnosti u jednoj susjednoj državi kaže da mu je prije podneva stigla službena depeša s potvrdom da je o Mladiću riječ. Na svu sreću, vlast nas nije dugo držala u napetosti: počelo je kratkom viješću da je lice Milorad Komadić lišeno slobode pod sumnjom da je Ratko Mladić, onda smo doznali da jeste, a na kraju je rečeno i gdje se to desilo.

Boris Tadić, predsjednik Republike, slavodobitno i odlučno je priopćio urbi et orbi da smo konačno i to obavili, čestitao sebi i tajnim službama i smjesta počeo utrljavati svoj trijumf kod međunarodne zajednice. Bio je donekle umoran i zgužvan, ali to je bilo zbog bančenja do duboko u noć u ekskluzivnom beogradskom Klubu književnika, u društvu Cigana i lijepih žena. Opća je procjena da to veselje nije bilo povezano s Mladićevim hapšenjem. S druge strane, neki misle da je akcija hapšenja bila podešena baš za taj dan: zbog brijunskog sastanka, zbog predstojećeg posjeta barunice Ashton od EU-a Beogradu, zbog Brammertzovog po Srbiju poraznog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a. Trenutak hapšenja, dakle, dobro je odabran – ako je uopće bio odabiran, u što nitko nije siguran.

Zanimljivo je da se i Mladić skrivao u nekom zabitom banatskom selu od tri tisuće duša; dapače, seljaci kažu da se skrivao kod nekih dalekih rođaka svoje supruge, što nije bilo baš najopreznije. Mile Martić se također skrivao u nekoj seoskoj kući kod Kruševca koju mu je kupila Koštuničina Udba. U četvrtak ujutro policija je došla, opkolila kuću i bez ispaljenog hica se nakon nekog vremena udaljila. Mladić je – da podsjetimo – prijetio u više navrata da se 'neće živ predati' i u tom smislu. Obitelj je igrala na kartu prerane smrti od raznih bolesti i čak zatražila da ga sud proglasi službeno mrtvim, jer da ga nisu čuli godinama, a bio je tako brižan otac i muž. Neki su mu, poput bivšeg ministra obrane, a sadašnjeg ministra zdravlja Zorana Stankovića, otvoreno predlagali da uzme službeni pištolj i ustrijeli se da nas više ne bi mučio.

Oko 14 sati u četvrtak Radiotelevizija Srbije javila je da se Ratko Mladić već nalazi u avionu koji leti za Den Haag, tj. zračnu luku Schiphol. To je zanimljivo: po zakonu, procedura izručenja može potrajati najviše dva tjedna ako optuženik i njegova obrana iskoriste sva proceduralna prava žalbe i priziva. Tako je bilo u slučaju Radovana Karadžića. Ako je ta vijest pouzdana – a RTS ima veze – to samo znači da je vlast u Srbiji odlučila da se riješi Mladića što prije. Ta je odluka razborita, jer su ekstremno desne nacionalističke stranke Ratka Mladića tijekom ovih petnaestak godina izvikale za heroja, a ne zločinca, u sustavnim i dosljednim propagandnim naporima. Razumno je očekivati prekršaje javnog reda i mira većih razmjera, kao što je bilo pri izručenju Radovana Karadžića – ako ne i veće nego tada. Desnica, Crkva, nogometna navijačka plemena, neonacisti, šovinističke i klerofašističke grupe bile su u četvrtak u stanju šoka i nevjerice sve do popodneva, kada se ovi redovi pišu. Nema sumnje da će se pribrati prije ili kasnije; policija i žandarmerija su spremne. Procjena je, međutim, da će i ovo biti čudo za tri dana, kao i s Karadžićem.

Posljedice ovog hapšenja bit će velike i povoljne po politički položaj Srbije. Već iz Tadićevog obraćanja jasno je da je strategija već smišljena: eksploatirati hapšenje Mladića do kraja i na svim planovima; već su počeli. Vidjet će se uskoro koliko će ta strategija biti uspješna - ne zaboravimo da Goran Hadžić fali i dalje te da UN, EU i Den Haag imaju razlog da i dalje uvrću rep Borisu Tadiću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi