PREDSJEDNICA ZABRINUTA

Grabar Kitarović: Ne trebamo bolne rezove, već rezove koji će olakšati bol

03.06.2015 u 11:33

Bionic
Reading

'Govori se o bolnim rezovima, a nama ustvari ne trebaju bolni rezovi nego dosta reformi s rezovima koji će olakšati bol', naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na otvaranju konferencije 'Zaposlimo Hrvatsku' koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora

Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako je Hrvatska suočena s problemima koji se gomilaju bez sustavnog rješenja, a skromni pozitivni pomaci nisu rezultat našeg djelovanja već vanjskog okruženja.

Poručila je da su Hrvatskoj potrebne reforme jer upravo nedostatak reformi i niska razina ulaganja privatnog sektora koči gospodarski razvoj.

Upozorila je na visoku nezaposlenost i rekordnu nisku zaposlenost i poraznu činjenicu da se 'radna mjesta ne stvaraju već propadaju i nestaju'.

'Odlaskom mlade i vitalne snage, gubimo potencijal za budućnost, gubimo mladu, obrazovanu i perspektivnu radnu snagu, a Hrvatska stari', naglasila je predsjednica.

Spomenula je i dramatičan podatak po kojem Europska komisija predviđa iseljavanje 200.000 ljudi iz Hrvatske do 2019. godine.

'Potrebno je pripremiti teren za njihov ostanak, a ne se hvaliti umjetnim smanjenjem nezaposlenosti', poručila je.

'Želimo gospodarstvo s robama i uslugama visoke dodane vrijednosti temeljeno na znanju', rekla je Grabar Kitarović naglašavajući da su unapređenje obrazovanja i demografski oporavak glavni izazovi s kojima se Hrvatska suočava u postizanju dugoročnog održivog rasta.

Predsjednica se zahvalila Hrvatskog gospodarskoj komori što je prihvatila inicijativu za pokretanje projekta 'Zaposlimo Hrvatsku'. Tijekom ljeta u okviru ovoga projekta održat će se brojne stručne radionice i okrugli stolovi, a u rujnu se očekuju konkretni prijedlozi mjera za smanjivanje zaposlenosti.

Najavila je i da će danas objaviti sastav svog gospodarskog savjetodavnog vijeća u kojem će se naći predstavnici širokog kruga znanstvenih i drugih institucija koje se bave gospodarstvom. Krajem prošlog tjedna imenovala je bivšeg premijera Nikicu Valentića posebnim savjetnikom za gospodarstvo.