KRAH GRAĐEVINARA

Zbog blokade računa Tehnika zatražila pokretanje predstečajnog postupka

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2018 11:42
  • Objavljeno 02.08.2018 u 11:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je u četvrtak da je nadležnom trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora

"Obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog iz članka 4. stavka 2 al. 1 stečajnog zakona", navodi se u priopćenju Tehnike koju je potpisao glavni direktor Zlatko Sirovec.

Tehnika je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, ali je ovaj tjedan alžirski investitor jednostrano i, kako je stajalo u Ingrinom izvješću, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za taj projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova.

Temeljni ugovor za izgradnju tog medicinskog objekta zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

Poziv na plaćanje garancija je podnesen unatoč činjenici što su ugovorne strane potpisale dodatak ugovoru, kojim je rok izvođenja radova produžen do ožujka 2019. godine te je time ugovor i dalje bio na snazi. Unatoč dogovoru ugovornih strana, investitor je u velikoj mjeri otežavao napredak projekta, što se prije svega očituje u kašnjenju u plaćanju ugovorenih iznosa prema usuglašenom dodatku ugovora za više od 16 mjeseci, stoji u obavijesti Ingre.

  • +13
  • +10

Građevinska firma Tehnika

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Budući da su u istom razdoblju alžirski investitori na sličan način raskinuli ugovore i s ostalim stranim, prvenstveno europskim, izvođačima, u ovotjednom priopćenju Ingra smatra da je djelovanje alžirskog investitora politički čin koji onemogućuje realizaciju njezinih prava i interesa u okviru investicijskog projekta.

Trgovina dionicama Tehnike obustavljena je u četvrtak u 8,57 sati, zbog obavijesti izdavatelja o predanom zahtjevu za pokretanje predstečajnog postupka, a obustava će trajati do 11,30 sati.    

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!