REPORTAŽA IZ SPLITA

Provjerili smo kako grad pod Marjanom dočekuje ljeto: Vrte se dizalice i praši se sve u šesnaest!

26.05.2018 u 09:02

Bionic
Reading

Tri milijarde kuna u iduće tri godine uložit će se u hotelski sektor na području Splita, grada koji ubrzanim tempom hvata priključak na listi najvažnijih hrvatskih destinacija i iz godine u godinu raste po stopama većim od 20 posto. Podatak je službeno iznio ministar turizma Gari Cappelli nakon nedavne sjednice Vlade, no on je vidljiv i golim okom: Diljem grada vrte se dizalice i praši se sve u šesnaest. Obišli smo nekoliko najvažnijih gradilišta i donosimo neke zanimljive podatke iz dokumenta Strateški marketinški plan razvoja destinacije Split te dijelove dviju strateških studija koje se upravo izrađuju

Splićani su napokon počeli ozbiljno promišljati o smjeru u kojemu ide njihov turizam, nakon što se u proteklom desetljeću dogodio kvantni skok u odnosu na razdoblje kada je grad smatran tek tranzitnom točkom prema obližnjim otocima i običnom lukom u kojoj je uputno eventualno pojesti sladoled i malom šetnjom skratiti čekanje na trajekt. Brojke su impresivne: od 2006. godine do danas grad bilježi povećanje broja turista od preko 350 posto i broja noćenja od preko 500 posto, a kapaciteti su ušesterostručeni - s pet na gotovo trideset tisuća postelja. Aerodrom je dosegao tri, a trajektna luka pet milijuna putnika godišnje; sezona je sve bolja i sve duža.

Prvi put na listi top 10

U nacionalnim omjerima Split je prošle godine prvi put ušao na listu top 10 hrvatskih destinacija s tendencijom daljnjeg uspinjanja. Među stranim turistima trenutno je šesti najpopularniji hrvatski grad, a u kategoriji obiteljskog smještaja drugi - tek milimetri ga dijele od vodećeg Dubrovnika.

Strateški plan izrađen je po narudžbi Turističke zajednice grada: pet stručnjaka pod vodstvom prof. Smiljane Pivčević pune dvije godine analiziralo je stanje i potom predložilo strateške smjernice za razdoblje od idućih pet godina: od ciljanih tržišta, ciljanih segmenata gostiju, ciljanog razvoja ponude do marketinškog pristupa, ali i potrebnih zahvata na gradskoj infrastrukturi - prometnicama, željeznici i biciklističkim stazama, kao i čistoći, komunalnoj organizaciji i zabavnim sadržajima. Dokument je jedan od ulaznih parametara za dugoročnu strategiju razvoja grada, čija je izrada također započeta.

Gradska infrastruktura podržava trenutni broj gostiju, ali ...

Pri dovršetku je studija o strateškoj apsorpcijskoj moći destinacije, koju je naručila Turistička zajednica županije, a za mjesec dana predstavljaju se i rezultati istraživanja Instituta za turizam, posvećenog zadovoljstvu gostiju i specifičnostima splitskog turizma.

>>>Split postaje sve pametniji grad: Otkrivamo kako će izgledati spektakularna rotary garaža

'Gradska infrastruktura podržava trenutni broj gostiju, ali je prenapregnuta i svako daljnje preopterećenje moglo bi smanjiti apsorpcijsku moć. Nužan je njen razvoj, a to se posebno odnosi na prometnice i parkirališta', kazala je za tportal direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić. Upravo u tom smjeru Vlada je nedavno donijela nekoliko bitnih odluka: strateškim projektima proglašena je izgradnja novog prilaza trajektnoj luci, novog izlaza s autoceste i spajanja na gradsku prometnu mrežu i gradske obilaznice, a pored toga i brze ceste Solin-Omiš te spajanja zračne i trajektne luke gradskom željeznicom, za koje je više od polovice trase već izgrađeno.

'Ne mogu ovo dovoljno naglasiti: cilj nam je planski, odgovorni i održivi razvoj turizma, uz maksimalno uvažavanje potreba stanovništva', dodala je Vukšić.

Split bolje kotira kod turista nego kod stanovnika

U sklopu strategije jedan od zanimljivijih detalja je dojam o gradu: u nizu anketa i fokus-grupa ispitivali su se stavovi građana i turista, pa se došlo do zaključka da Split znatno bolje kotira kod ovih drugih. Turisti su, naime, vrlo solidnom četvorkom ocijenili gotovo sve najvažnije segmente - od čistoće i uređenosti, plaža, kulturne ponude, atmosfere, gostoljubivosti i kvalitete smještaja do ukupnog zadovoljstva gradom kao destinacijom, dok su mu sami Splićani u svim kategorijama u prosjeku dali ocjenu manje.

Tko je idealan gost budućnosti?

Kombinacijom svih parametara pak stručnjaci su došli do poželjnih profila gostiju u budućnosti: na prvom mjestu nalazi se skupina nazvana empty nesters (prazno gnijezdo, op. a.), odnosno radno aktivni ljudi u dobi od 50 do 65 godina, čija su djeca napustila roditeljski dom pa sada putuju cijele godine, spajaju posao s odmorom i nisu previše cjenovno osjetljivi.

Druga skupina naziva se free (slobodni), a čine je radno aktivni parovi i pojedinci u dobi od 35 do 46 godina koji također putuju cijele godine, vremenski su ograničeni, ali rado si ugađaju, manje su tradicionalni i poštuju multikulturalizam. Treća skupina pod nazivom (D)INKS su parovi i pojedinci od 25 do 34 godine sa solidnim primanjima, uklopljeni u globalizacijske procese, neovisni i autonomni te fokusirani na istraživanja, interakcije i emotivna iskustva.

Tek nakon njih dolaze umirovljenici stariji od 65 godina, mladi od 18 do 24 godine i na koncu cijele obitelji s djecom. Od tržišta najveći fokus se planira staviti na ona koja su za Split i danas vodeća (Velika Britanija, Francuska, SAD, Njemačka i Italija), a zatim Skandinavija i Južna Koreja te europske zemlje geografski bliže Hrvatskoj.

  • +4
10 najboljih splitskih hotela koji su oduševili zahtjevne Britance Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/ Ivana Ivanovic

Još uvijek nedovoljno hotela

U cijeloj toj splitskoj turističkoj ekspanziji međutim jedan segment dosad je vidljivo zaostajao: sve donedavno broj hotelskih postelja konstantno se kretao oko dvije tisuće, odnosno na razini na kojoj je bio i prije točno stotinu godina. U međuvremenu je grad dobio nekoliko desetaka sjajnih malih i luksuznih hotela, potom je preuređen i dograđen gradski biser Park, a prošle godine stali su se otvarati nešto veći i ozbiljniji objekti poput Marvieja i Cornara. No sve je to još uvijek malo i nedovoljno: s brojkom od 3180 kreveta u ukupno 35 hotela Split nije uspio dosegnuti cilj od pet tisuća, koliko je bilo planirano do 2015. godine.

No zato se danas 'ziđa' na sve strane i realno je očekivati da će se to dogoditi idućeg ljeta.

Živahno na gradilištima

Najživlje je na Bačvicama, neposredno uz kultnu splitsku gradsku plažu: ondje će se uz friško obnovljeni Park u skoroj budućnosti naći četiri nova hotela. Prvi je pred dovršetkom, drugi u fazi gradnje, a preostala dva dobila su građevinske dozvole.

Novi objekti niču i na Žnjanu, zatim na sjevernom prilazu gradu, u širem centru Splita, dograđuju se postojeći, a premda izgleda kao da će to biti dovoljno - u dugoročnim planovima još su ozbiljnije investicije i hoteli puno većeg kapaciteta. Sve redom s četiri ili pet zvjezdica.

  • +23
Split - obišli smo gradilišta hotela uoči početka sezone Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš

Brig

Tvrtka Veneficus u vlasništvu obitelji Musa tijekom ove sezone, najvjerojatnije u srpnju, otvorit će vrata objekta tik iznad plaže na Bačvicama. Po projektu arhitekata Damira Rake i Maje Tedeschi - supruge poduzetnika Emila Tedeschija, zbog čega se hotel svojedobno neslužbeno povezivao s njegovim tvrtkama - u kubus neobičnog oblika i vizura smjestilo se 60 soba te tri luksuzna apartmana.

Upravo traje uređenje interijera opremom dostavljenom doslovce sa svih krajeva Europe, a tportal je prvi uspio zaviriti u njegovu unutrašnjost.

Interijer hotela Brig u Splitu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brig

Villa Harmony

Također na Bačvicama, tek nešto zapadnije, tvrtka bivšeg direktora Hypo banke Zorana Sikirice upravo gradi hotel na šest etaža nazvan Villa Harmony. 'Planiramo otvaranje koncem ove godine, a ulaganje iznosi 32 milijuna kuna', kaže Sikirica za tportal.

U hotelu s četiri zvjezdice nalazit će se 26 soba i veliki penthouse te saune, teretane, restoran i vanjski bar uz bazen. Osam soba imat će jacuzzi.

Villa Harmony Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Villa Harmony

U neposrednoj blizini pak još su dvije investicije: tvrtka Tommy vlasnika Tomislava Mamića otkupila je derutnu Vilu Rosinu - prethodno najprije u vlasništvu poduzetnice Marine Wallner, a potom i Željka Keruma. Nju će obnoviti, a na prostoru bivšeg perivoja izgraditi dodatni objekt s 80 soba.

Posljednju 'rupu' na Bačvicama popunit će poduzetnik Josip Komar, koji ondje namjerava izgraditi 'malu minijaturu', butik-hotel s 25 soba na šest nadzemnih i dvije podzemne etaže. Dobio je građevinsku dozvolu, no zbog sporova sa susjedima još uvijek čeka njenu pravomoćnost. Početak radova planira za ovu jesen.

Marriott

Upravo Josip Komar kao investitor kompleksa Westgate i tornja Dalmatia Tower - koji je nedavno dobio dozvolu za deset dodatnih katova i time će biti službeno najviši neboder u državi - u Split je doveo najveći međunarodni hotelski lanac Marriott. Početkom mjeseca potpisan je službeni ugovor, a upravo ovog tjedna nastavljeni su radovi.

Ovaj hotel imat će 190 soba i četiri apartmana, sve redom sa spektakularnim pogledom na more i gradsku panoramu. 'Toranj i hotel bit će dovršeni u drugom kvartalu 2019. godine, dakle bit će spremni za iduću turističku sezonu', kazao je Komar za tportal.

Amfora

Na potpuno suprotnom dijelu grada, u prvom redu uz plažu Žnjan, trenutno se gradi najveći splitski hotel: Amfora u vlasništvu poduzetnika Zvonka Kotarca imat će 207 soba s ukupno 500 ležaja. Uz glavni objekt, osmerokatnicu, tu je manji rezidencijalni dio s apartmanima veličine od 30 do 100 kvadrata. Kotarac je jedan od većih građevinskih poduzetnika, a i prije deset godina otvoreni Atrium - prvi gradski hotel s pet zvjezdica - također je njegov.

Radovi traju punom parom i njihov dovršetak predviđen je za Uskrs iduće godine, no to ovisi o Gradskom vijeću Splita. Od lipnja do rujna, naime, u većem dijelu grada na snazi je zabrana izvođenja radova i ona se može zaobići tek posebnom odlukom gradskog parlamenta. Zahtjev je podnesen, no pitanje je hoće li se sjednica uopće održati.

'Zaista bi bila šteta da se to ne dogodi jer ovaj hotel donijet će veliku korist gradu i gradskom turizmu', kaže za tportal sam Kotarac.

Hotel je nazvan po Kotarčevoj obiteljskoj zbirci amfora starih preko dvije tisuće godina, zaštićenih kao nacionalno kulturno dobro. Imat će tri bazena i kongresnu dvoranu, a gotovo sve sobe i balkon s pogledom na more. Procijenjena vrijednost mu je 25 milijuna eura.

Ambasador

U sličnim problemima nalazi se Klaus Alex Birkestock, njemački kralj cipela, koji u samom centru grada na mjestu srušenog derutnog hotela gradi novi Ambasador. Luksuzno zdanje koje će nositi 'četiri plus' zvjezdice već je izvirilo iz temelja i njegovo otvaranje također je planirano za proljeće iduće godine - no zabrana radova ovog i idućeg ljeta efektivno bi mogla pomaknuti taj rok za šest mjeseci.

Novi Ambasador, vrijedan oko 20 milijuna eura, imat će 101 sobu i apartman, spa, teretanu, noćni klub i bazen s pogledom na gradsku luku. Iz krugova bliskih investitoru tportal doznaje da ipak očekuju dozvolu za izvođenje radova, pogotovo jer je 'najprljaviji dio' već obavljen i jer su ponudili da se posao odvija samo tijekom radnih dana i radnog vremena.

Aneks Radissona

U potpunoj tišini trenutno najveći splitski hotel izgubio je nekadašnji neugledni paviljonski dio, na čijem mjestu je upravo dovršen veliki aneks s 50 soba i 15 apartmana. Ovih dana one su sukcesivno stavljene u promet.

Još uvijek međutim nije poznata sudbina obližnjeg izdvojenog dijela koji sa samim hotelom dijeli istog vlasnika, no nije pod upravljanjem lanca Radisson: nedovršeno betonsko zdanje već više od deset godina čeka bolja vremena.

Gradi se na sve strane...

Upravo nedavno otvoren je manji hotel Ora na Poljičkoj cesti, s 24 dvokrevetne sobe i konferencijskom dvoranom, a idućih tjedana to bi se trebalo dogoditi i s hotelom Time u Vukovarskoj ulici, s jednakim brojem soba. Gradi se i u starom splitskom kvartu Varoš, u kojemu usprkos protivljenju dijela građana niče mali heritage hotel u vlasništvu tvrtke Quattro Company.

Planovi su dovršeni i za hotel s dvjestotinjak soba uz plažu Trstenik, u vlasništvu poduzetnika Jake Andabaka, no početak gradnje još uvijek nije definiran. Tu je i Central na Pjaci, koji obnovu i otvaranje čeka u vlasništvu Ankice Kerum, bivše supruge gradonačelnika Keruma, no najviše zanimanja ipak izaziva hotel Marjan kao krunski dragulj splitskog turizma.

Nakon Kerumove poslovne propasti nedovršeno zdanje godinama je propadalo, potom je prešlo u ruke banaka, a posljednjih mjeseci vlasničke udjele u tvrtki postupno je preuzimala Adris grupa, od koje je zasad nemoguće dobiti konkretne odgovore o planovima širenja na Split.

U neposrednom susjedstvu nalazi se Banovina, sjedište gradske uprave, kao i zgrada u kojoj je smješten niz državnih institucija, a za sve njih na nedavnoj sjednici Vlade pokrenuta je procedura preseljenja jer se očekuje prenamjena u hotele. Neslužbene informacije govore o tome da u niskom startu ulazak u investicije čeka turska Dogus grupa.