ususret ogrjevnoj sezoni

U Hrvatskoj se sve teže dolazi do peleta, a cijene vrtoglavo rastu: Najveći hrvatski proizvođač najavljuje vaučere, saznali smo za koga i kako do njih

07.10.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Pelet se već godinama reklamira kao povoljniji i ekološki prihvatljiviji način grijanja, a posljednjih godina prigrlilo ga je sve više građana. Ogrjevna sezona se bliži, a stručnjaci najavljuju 'hladnu zimu' zbog obustave isporuke ruskog plina Europi uslijed rata u Ukrajini. S plinom će rasti i cijene struje, uz galopirajuću inflaciju, stoga se potiče prelazak na alternativne (i obnovljive) izvore energije

Iako je potražnja za peletima porasla, situacija na tom tržištu nije posve stabilna i kontrolirana, a cijene rastu i do 500 posto. Došlo je do toga da su susjedne zemlje zabranile izvoz peleta i drva. O tim smo izazovima na tržištu još krajem kolovoza razgovarali s hrvatskim prodavačima i proizvođačima.

Jedna je tvrtka odlučila doprinijeti borbi protiv izazova nabave i cijena drvenih peleta na hrvatskom tržištu, i to upravo RST Pellet iz Lučica nedaleko od Delnica, inače naš najveći proizvođač peleta.

Naime prošli tjedan s Gradom Delnice sklopili su sporazum pomoći lokalnom stanovništvu, kojem će u razdoblju do 10. listopada ove pa sve do 31. ožujka 2023. godine omogućiti kupovinu peleta u njihovoj maloprodaji po 1000 kuna nižoj cijeni od prodajne, po jednoj paleti peleta (1080 kilograma). Pojednostavljeno, umjesto svote od 4300 kuna (bez PDV-a), koliko košta jedna paleta, platit će 3475 kuna s PDV-om, odnosno 1000 kuna manje.

Financijski direktor tvrtke Goran Petranović istaknuo je da su svjesni stanja, stoga su se odlučili odreći dijela svoje zarade, a vjeruju da će uštede kupaca po toni peleta biti značajne. Naime, kako je u planu podjela maksimalno 1000 vaučera, to će tvrtku stajati oko milijun kuna manje zarade. Pritom je Petranović istaknuo da će peleta biti dovoljno za građanstvo.

Od ponedjeljka 10. listopada bit će otvoren javni poziv na natječaj na koji se mogu prijaviti isključivo stanovnici koji žive na području Delnica. Sam postupak prijave vodit će gradske službe koje će provjeravati je li doista riječ o lokalnim stanovnicima kako ne bi došlo do preprodaje. Obrascu treba priložiti kopiju osobne iskaznice te izjavu da se peleti neće koristiti ni u jednu drugu svrhu osim za zagrijavanje vlastitog kućanstva. Vaučeri bi se dodjeljivali jednom tjedno, a tjedna količina distribuiranih peleta korisnicima iznosila bi do 40 tona.