OSTAJE POREZNI ODBITAK

Ukidaju se porezne olakšice za stambene kredite

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 19.04.2010 17:40
  • Objavljeno 19.04.2010 u 16:38
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Svoger

Premijerkin program za gospodarski oporavak predviđa, između ostaloga, i ukidanje svih poreznih olakšica osim onih koje se tiču obrazovanja i znanosti. Građanima tako kao priznati trošak ostaje samo osobni odbitak, dok dosad priznate porezne olakšice za stambene potrebe i zdravstvene usluge postaju prošlost

Kosor je rekla da će se poreznom reformom povećati neke plaće, ali nije htjela govoriti o detaljima. Zasad je jasno jedino to da se ukida većina poreznih olakšica.

Riječ je o dosad porezno priznatim troškovima za uplaćene premije dopunskog i dodatnog (privatnog) zdravstvenog osiguranja, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja te životnog osiguranja s obilježjem štednje. Također, ukidaju se i porezne olakšice za određene zdravstvene usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje te za stambene troškove (kupnja stana, kamate na kredit, najamnina, troškovi održavanja).

Navedene porezne olakšice mogle su se koristiti u maksimalnom iznosu od 12.000 kuna.

Nakon ukidanja poreznih olakšica porezna osnovica moći će se smanjiti jedino neoporezivim dijelom prihoda. Neoporezivi dio prihoda (porezni odbitak) iznosi 1.800 kuna mjesečno, a povećava se odgovarajućim faktorima za djecu i uzdržavane članove obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi