GRČIĆ TVRDI

'U godinu i pol smo povukli više novca nego sve vlade ranije'

28.08.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je Nacionalni strateški referentni okvir odobren od strane Europske komisije. Riječ je o prioritetima korištenja sredstava iz EU fondova za razdoblje od ulaska u Uniju do kraja ove godine

Prioriteti su podijeljeni u četiri operativna projekta: promet, zaštita okoliša, regionalna konkurentnost i razvoj ljudskih potencijala. Na raspolaganju nam je gotovo 450 milijuna eura, od čega 438,2 milijuna otpadaju na konvergenciju, a ostatak na europsku teritorijalnu suradnju

Za promet je predviđeno 120 milijuna, okoliš gotovo 150 milijuna, regionalnu konkurentnost 108,4 milijuna, a za ljudske potencijale 60 milijuna eura. Ovim novcem financirati će se projekti poput razvoja željeznice, gospodarenja otpadom, zaštite vodnih resursa, regionalne infrastrukture i održivog zapošljavanja.


'Mi smo u godinu i pol dana pripremili veću vrijednost projekata nego što je iskorišteno u svim predpristupnim fondovima. Uspjeli smo dogovorit u godinu i pol dana više novca nego sve vlade, ne do 2007. nego i prije', poručio je potpredsjednik Vlade Grčić i tako odbacio kritike oporbe da se ne radi dovoljno na iskorištavanju strukturnih fondova EU.

Grčić se osvrnuo i na medijske napise da bi prijepor oko tzv. Lex Perković mogao utjecati na povlačenje novca iz fondova.

'Što se tiče efekta na strukutrne fondove, ja se nadam da ćemo mi to pitanje riješiti na obostrano zadovoljstvo u razmjeni informacija koja će razriješiti sva pitanja, nadam se da Lex Perković neće utjecati na povlačenje novca iz fondova', zaključio je Grčić.