NOVI VLASNIK OBEĆAVA

'U Gaj ću uvesti japansku tehnologiju'

24.08.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Nekada slavnu drvnu industriju Gaj iz Slatine, sada gubitaša sa 90 milijuna kuna duga, u ponedjeljak je kupio samoborski poduzetnik Goran Šoić. Pred njim su sada zahtjevi 273 radnika, koji od veljače nisu primili plaće, plaćanje doprinosa državi i režija. Zbog dugovanja HEP-u, struja je Gaju isključena 15. svibnja od kada je stala proizvodnja

Škoić, poduzetnik nekretninama iz Samobora, tportalu je rekao da u posao kreće sa željom za obnovom i povećanjem proizvodnje, zadržavanjem ili povećanjem radničkih mjesta i proširivanjem asortimana proizvoda.

'Prioritet je vraćanje duga. Zatim, uvest ćemo posebnu japansku tehnologiju koja omogućava gotovo potpuno iskorištavanje drvne mase za proizvodnju furnira. Ali zadržat ćemo svu tradicionalnu Gajevu proizvodnju namještaja, po kojem je poduzeće poznato u cijelom svijetu', rekao je Šoić.

Sredstva za otplatu nagomilanog duga, kaže, osigurao je kreditom banke, a povećanje broja radnih mjesta i proizvodnje namjerava financirati zahvaljujući prodajom furnira. 'Radi se o vrlo profitabilnom poslu', naglašava Šoić.

Prema njegovim poslovnim proračunima Gaj bi proizvodnjom furnira mogao osigurati dovoljno novca za povišenje plaća radnicima. 'Ljudi su ondje radili za oko 2.000 kuna mjesečno, a to je daleko ispod prosjeka plaća u Hrvatskoj. S tim se ne može živjeti. Želimo to promijeniti', poručio je.

Šimo Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV, kaže da za sada nema komentara na novu vlasničku situaciju. Sindikat priprema ugovor kojim će Škoiću predložiti način otplate prispjelih dugova radnicima. 'Meni je jedino važan status radnika i nastavak proizvodnje', rekao je Orešković.

Protiv dosadašnjeg vlasnika, Milana Fehira te članova uprave i nadzornog odbora, PPDIV je u svibnju podnio kaznene prijave zbog neplaćanja doprinosa i duga tvrtke prema državi. Virovitičanin Fehir javnosti je poznat i kao lokalni aktivist, koji plaća kontroverzne političke elektronske oglase dok mu firma propada