PAD NARUDŽBI

Počela otpuštanja u Hrvatskoj: Industrija s 18 tisuća radnika na posebnom je udaru

09.12.2023 u 23:04

Bionic
Reading

Zbog pada narudžbi iz Njemačke, trećina domaćih drvoprerađivačkih tvrtki već je krenula s otpuštanjima.

Ako se pita Filipa Galekovića drvo je prvo. Ali ne samo zato što je vlasnik drvoprerađivačkog poduzeća, već i zato što biznis kojim se bavi prije svih ostalih osjeti nadolazeću recesiju. Jer, narudžbe padaju.

“Prvenstveno je od početka godine krenulo to s Njemačkom, prelilo se na ostatak Europe, a sad se već osjeća, usudio bih se reći, u ostatku svijeta”, komentirao je Filip Galeković.

Filipova tvrtka u izvozu ostvaruje oko 80 posto prihoda, pa se knjiga narudžbi doslovno prepolovila, piše Dnevnik.hr.

“Pa preko 50 posto. Preko 50 posto pad”, otkrio je.

Izvor problema je u Njemačkoj, gdje su hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji. Ali je gradnja stala.

“Kad pogledamo Njemačku povijest zadnjih pedeset godina ovo je možda zapravo najozbiljnija kriza u njihovoj građevinskoj industriji”, pojasnio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Od ulaska u Europsku uniju rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drva, bio je glavni faktor gospodarskog rasta. Više ne.

“U strukturi BDP-a udjel robnog izvoza je pao za 20, 4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez”, rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

A da pad prihoda ne bi ugrozio poslovanje, drvoprerđivači su već krenuli s otpuštanjima. Svaka treća tvrtke već je smanjila broj zaposlenih. Neke i do 20 posto.

“Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina uopće tvrtke pogotovo što na Baniji u krugu od 50-60 kilometara jedini zapošljavamo, tako da jako je neizvjesna situacija”, ispričao je Galeković.

U Hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18 tisuća radnika. Ne dođe li do naglog preokreta na tržištu, već na proljeće taj broj bit će osjetno manji.