HAAG VAŽNIJI OD RADNIKA

Tvrtka u rasulu, a vlasnik plaća kampanju protiv Mesića

19.05.2011 u 07:10

Bionic
Reading

Virovitički poduzetnik više nije mogao trpjeti suđenje hrvatskim generalima u Haagu. Nakon presude dvojici generala, u središtu grada odlučio je izvjesiti osobni stav o nacionalnim interesima. Na reklamnom ekranu u središtu glavnog grada Virovitičko-podravske županije sredinom travnja naručio je oglas s natpisom 'Heroji' ispod slika Ante Gotovine i Mladena Markača te 'Veleizdajnik' pod likom Stjepana Mesića

'Nije važno koliko sam platio reklamu', rekao je tada novinarima Milan Fehir, vlasnik slatinskog Gaja, u kojem od danas svih 330 radnika ne dolazi na posao jer je HEP isključio struju. U nekada slavnom drvoprerađivačkom poduzeću, koje je najkvalitetnijim namještajem opskrbljivalo čitavu tadašnju Jugoslaviju i brojne kupce u zapadnoj Europi, danas se nema ni za osnovne režije.

Štoviše, Gaj FM dvije godine ne plaća poreze i doprinose državi, a protekla tri mjeseca ni plaće radnicima. Dok suvlasnik u patriotskom zanosu plaća ulične oglase baveći se tako politikom, dug Gaja FM prema državi popeo se na devet do deset milijuna kuna

Iznos duga za doprinose i plaće potvrdio je tportalu Šimo Orešković, povjerenik sindikata PPDIV-a. Tri godine od stečaja, u kojem je 400 radnika izgubilo posao, a zaposleno ostalo njih 330, Gaju ponovno prijeti stečaj. Orešković zato najavljuje pravnu bitku za okončanje te agonije.

'Većina radnika potpisala je kaznene prijave protiv vlasnika, članova nadzornog odbora i uprave. Nitko ne smije državi dugovati toliki iznos za doprinose toliko dugo i radnicima ne plaćati plaće. Nećemo to dopustiti, a pokrenut ćemo i stečaj kako bismo naplatili naša potraživanja', ustvrdio je Orešković. Naglasio je da radnici za tešku situaciju u tvrtki odgovornim smatraju upravu, nadzorni odbor i vlasnika.

Uprava i nadzorni odbor u prosincu su digli ruke od tvrtke, kada su kolektivno podnijeli ostavke. Prema sudskom registru, predsjednik uprave Gaja FM je Damir Dudović, a član Denis Kokorić. Predsjednik nadzornog odbora je Tomislav Vukelić, a članovi Tomislav Boban i Milan Fehir. Osnivač tvrtke je drugo društvo Gaj-opremanje čiji je Fehir vlasnik.

Za kupnju Gaja interes je, kažu u PPDIV-u, pokazao poduzetnik Danko Končar. Potencijalni kupac suočit će se sa zanimljivom vlasničkom situacijom. Kako objašnjava Orešković, Fehir sada drži samo 19 posto udjela u tvrtki, a ostalih 81 posto ne pripada nikome. Radnici i sindikalisti sastaju se u petak radi dogovora o uvjetima, koje će postaviti mogućem kupcu. Njihovi zahtjevi najvjerojatnije odnosit će se na isplatu plaća, svih doprinosa i poreza, nastavak proizvodnje i zadržavanje svih zatečenih radnih mjesta. Sastanak će biti zatvoren za javnost.

Fehira nismo uspjeli kontaktirati, a u njegovoj virovitičkoj tvrtki ACC rekli su nam da je na bolovanju.