hrt otvoreno

Trebaju li u krizi rasti plaće javnom sektoru? Ribić: Ako netko od nas traži odricanja, mora nam reći razlog. Mi ga ne vidimo

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 12.11.2020 08:31
  • Objavljeno 11.11.2020 u 22:59
Vilim Ribić

Vilim Ribić

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Državnoj blagajni prijeti val tužbi javnog sektora težak dvije milijarde kuna zbog neprovedenih obveza iz prošlosti. Ujedno, prosvjetari traže dogovoreno povećanje nakon velikog štrajka prošle godine, a liječnici dug za prekovremene sate.

Hoće li taj novac biti isplaćen? Što se događa u realnom sektoru? Hoće li u vremenu koronakrize biti povećanja plaća u javnom sektoru, bile su neke teme večerašnjeg Otvorenog na HRT-u. U emisiji gostovali su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, potpredsjednica Hrvatskog sabora iz redova SDP-a Sabina Glasovac te glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Vilim Ribić je rekao da je Hrvatska izašla iz krize 2016. godine, a da se nakon toga počela realizirati dogovor da će se dodatak plaći prihvatiti kada rast BDP-a bude barem dva posto i to dva kvartala za redom. 'Tada je trebalo isplatiti povećanu osnovicu za šest posto. Tadašnja vlada HDZ-a se na to oglušila, odlučili su prevariti 250.000 građana. Potom su počela tumačenja da sporazum nije valjan, a mi smo vidjeli da moramo ići na sud. Dobili smo sve presude, pravomoćne. Tada Vlada umjesto da poštuje odluke sudova, ona daje raviziju na Vrhovni sud. Oni donose nevjerojatne odluke', ističe sindikalist Vilim Ribić.

Ministar Aladrović kaže da se ne može složiti s tezom da su prevarili sindikate, vezano uz plaće za državne i javne službe. ' Plaće su povećane u javnom i državnom sektoru 13,5 posto. Sindikati su to prihvatili, otvorili smo pregovore o visini osnovice za 2021. godine. Očekujem da će sve strane biti svjesne situacije u kojoj se nalazimo. Povrh tih 13,5 posto imali smo dodatni sporazum s visokim obrazovanjem, srednjim i školskim obrazovanjem za 6 posto. Ista je situacija bila s djelatnicima MUP-a, a slična je situacija s djelatnicima socijalne skrbi. Prosječna plaća zapravo je povećana 39 posto, ističe ministar.

Damir Zorić ispred HUP-a kaže da rast plaća u realnom sektoru nije bio takav kao u državnom i da realni sektor to sve nosi na svojim leđima: 'Vlada nema svoje novce, sindikati nemaju svoje novce, a novce ima gospodarstvo koje radi. Predviđa da će biti dodatna porezna presija u Hrvatskoj i porast javnoga duga u budućnosti'.

HRT Otvoreno

HRT Otvoreno

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Sabina Glasovac kaže da se boji da bi se povijest mogla ponoviti, da se "lome" javne službe. 'Zaposlenici javnih službi pokazali su u ovoj krizi koliko su važni za hrvatsku državu', ističe. U petak su pregovori oko plaća, Vilim Ribić kaže da ne zna što će se dogoditi i što je zapravo stav Vlade. 'Ako netko od nas traži odricanja, onda nam mora reći koji je to opći društveni razlog i interes. Mi ga ne vidimo', ističe dodajući da čekaju da se isplati ono što je dogovoreno.

Što se tiče povećanja plaća prosvjetarima koji su bili u štrajku, ministar Aladrović kaže da se u petak nastavljaju pregovori i da će sva pitanja biti na stolu. 'Poprilično sam siguran da ćemo naći dogovor', ističe. Svi gosti se slažu da je potrošnja jako važan dio hrvatskog BDP-a, no Zorić upozorava da bi za državu bilo još bolje kada bi potrošnja bila vezana uz hrvatsku robu, no da se kupuje strana roba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!