izmjene zor-a

Sindikati: Hrvatski su radnici najveće žrtve lošeg radnog zakonodavstva i njegove još lošije primjene u praksi

07.10.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Sindikalne središnjice upozorile su u srijedu, na Svjetski dan dostojanstvenog rada, da je Vlada u kriznoj godini odlučila pokrenuti izmjene Zakona o radu (ZOR) u interesu kapitala iako su radnici najveće žrtve lošeg radnog zakonodavstva

Dvije sindikalne središnjice upozorile su da je Vlada baš u ovoj kriznoj godini odlučila pokrenuti izmjene ZOR-a koje idu na ruku kapitalu i fleksibilizaciji tržišta rada.

Predstavnici Vlade rijetko spominju radnike kad govore o ZOR-u, a istina je da su hrvatski radnici najveće žrtve lošeg radnog zakonodavstva i njegove još lošije primjene u praksi, ističe Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

SSSH: Zakonske odredbe omogućuju zlouporabu rada

Osvrćući se na još jedne izmjene ZOR-a, SSSH tvrdi da je jedan od najvećih problema radnog zakonodavstva organizacija radnog vremena koja omogućuje da čak dva od pet radnika rade prekovremeno jednom ili više puta tjedno.

Među njima, 60 posto to čini bez potrebnog pisanog naloga poslodavca, a za čak 40 posto onih koji rade prekovremeno takav rad nije ni evidentiran niti plaćen, pokazalo je istraživanje koje je lani provela agencija Hendal.

SSSH upozorava da takvu zlouporabu rada i radnika omogućuju zakonske odredbe o organizaciji radnog vremena, koje su znatno pogoršane promjenama ZOR-a 2014., kada je uvedena mogućnost organizacije radnog vremena u nejednakom trajanju, koja daje poslodavcima široke mogućnosti prekrajanja i manipuliranja radnim vremenom radnika.

"Nažalost, Vlada sama priznaje da 'ne prati primjenu ZOR-a' ali ju to ne sprječava da smišlja i najavljuje uvijek nove promjene ZOR-a, uvijek u cilju daljnje fleksibilizacije, iako je već i sam OECD izjavio da njihov indeks zakonske zaštite zaposlenja (EPL) nema nikakve veze s poticanjem novog zapošljavanja", priopćio je SSSH.

Stoga će u predstojećim zakonskim izmjenama tražiti vraćanje radnog vremena u okvire u kojima radnik zna kada i koliko radi i koliko će za to biti plaćen. "Tražit ćemo radno vrijeme po mjeri čovjeka, a ne poslodavca", poručuje SSSH.

NHS: Izmjene podržavaju zagovornici liberalizacije i fleksibilizacije ZOR-a

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su da je Vlada baš u ovoj godini, u kojoj je zbog epidemije koronavirusa u svijetu zabilježeno više od milijun smrtnih slučajeva, 35 milijuna zaraženih i 400 milijuna izgubljenih radnih mjesta, odlučila pokrenuti izmjene ZOR-a, uz svesrdnu potporu raznih poslodavačkih udruga i organizacija, kao i pojedinaca koji se godinama zalažu za liberalizaciju i fleksibilizaciju ZOR-a.

"Dok svjetske, odnosno europske države čine sve da pomognu gospodarstvu, građanima i radnicima da sa što manje posljedica prebole krizu, hrvatska Vlada odlučila ju je iskoristiti za izmjene ZOR-a", upozorio je NHS.

Međunarodna konfederacija sindikata, Europska konfederacija sindikata i hrvatski sindikati smatraju da se kriza izazvana pandemijom ne smije zloupotrijebiti za bilo kakve oblike smanjenja radničkih prava, već upravo obratno, radnike treba dodatno zaštititi.

NHS će se stoga zajedno s drugim sindikatima zauzeti za "defleksibilizaciju" ZOR-a, te očekuje da će ne samo članovi sindikata nego i brojni građani poduprijeti sindikalne napore da kroz pregovore o izmjenama ZOR-a brane i obrane radnička prava i interese.