nezakonito vještačenje

Todorićeva pobjeda: Vrhovni sud odbio zahtjeve DORH-a u slučaju 'veliki Agrokor'

12.01.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Vrhovni sud odbio je zahtjev koji je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podnijela u slučaju Agrokor u kojem je odlučeno da je vještačenje nezakonit dokaz. Vrhovni sud zahtjev je odbio kao neosnovan, a u ponedjeljak treba biti sjednica optužnog vijeća na kojoj će sud odlučiti što dalje s optužnicom

'Vrhovni sud Republike Hrvatske, u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Ivice Todorića i drugih, odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti glavnog državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 21. prosinca 2023., podignutom protiv pravomoćnog rješenja koje čine rješenje Županijskog suda u Zagrebu i rješenje Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske od 21. prosinca 2021.', priopćio je Vrhovni sud.

Glavna državna odvjetnica podigla je pred Vrhovnim sudom u prosincu 2023. godine zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju 'veliki Agrokor', u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim.

Državno odvjetništvo (DORH) podsjetilo je, pri podnošenju zahtjeva, da je riječ o odlukama zagrebačkog Županijskog suda i Visokog kaznenog suda (VKS) te da su pravomoćnim rješenjem iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvojeni izvješće neovisnog stručnjaka KPMG Poljska na engleskom jeziku, izvještaj neovisnog stručnjaka KPMG Poljska na hrvatskom jeziku te dopuna izvješća KPMG Poljska na engleskom i hrvatskom jeziku. U tužiteljstvu su tada naveli da je zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut zbog povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

Sadržaj cijele odluke možete pročitati OVDJE.