poremećaj u opskrbi

Najava puno većih problema: Tesla zbog Hutija zaustavlja proizvodnju u Njemačkoj

12.01.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Sukob u Crvenom moru poremetio je proizvodnju Tesle u tvornici u njemačkom Grünheideu. Proizvođač električnih automobila obustavit će većinu poslova na dva tjedna zbog problema u opskrbnim lancima

Razlog je nedostatak važnih komponenti, čiji dolazak kasni zbog problema u prometu nakon napada Hutija na kontejnerske brodove u Crvenom moru.

'Oružani sukobi u Crvenom moru i povezani pomaci u transportnim rutama između Europe i Azije preko Rta dobre nade utječu na proizvodnju u Grünheideu. Znatno dulje vrijeme transporta stvara jaz u opskrbnim lancima', poručili su iz Tesle.

Prema novinskoj agenciji Reuters, Tesla je prva tvrtka koja je objavila probleme u proizvodnji zbog krize u Crvenom moru. Nekoliko tvrtki - uključujući kineskog proizvođača automobila Geely i švedsku Ikeu - upozorilo je na kašnjenja u isporukama.

Mnogi brodovi izbjegavaju Crveno more i Sueski kanal te na putu u Europu obilaze Rt dobre nade na jugu Afrike, što dovodi do većih troškova i prijevoz dulje traje.

Tesla proizvodi električne automobile u Grünheideu od ožujka 2022. U tvornici radi oko 11.500 zaposlenika. Kompanija želi udvostručiti proizvodnju s ciljanih 500.000 automobila godišnje na njih milijun. Prema službenim informacijama, u njemačkom pogonu trenutno proizvodi više od 250.000 vozila godišnje.