zanimljiva struktura

Tko su moćni ruski i američki financijaši koji će biti novi vlasnici Agrokora

11.04.2018 u 12:18

Bionic
Reading

Vjerovnici i dobavljači Agrokora u utorak su potpisali dokument kojima su udareni temelji nagodbe nakon koje će najveća domaća kompanija dobiti nove vlasnike. Nova struktura radi se po takozvanom EPM modelu, koji će biti dovršen za nekoliko tjedana, no već sada se jasno vidi da će Agrokorom u budućnosti drmati Rusi

Službeno se još uvijek ne zna tko će dobiti koliki udio u novom Agrokoru, no neslužbeno, postoci su se već formirali. Ruske banke Sberbank i VTB trebale bi dobiti 45 posto novog koncerna, vlasnici obveznica predvođeni fondom Knighthead oko 25 posto (pri čemu bi samom Knightheadu pripalo 12 posto), domaće banke imat će deset posto Agrokora, a dobavljači oko osam posto.

Preostalih 12 posto vlasništva pripast će ostalim vjerovnicima i uključenim strankama, a moguće je da se tijekom izrade EPM modela postoci o kojima se nagađa i nešto promijene. Drugim riječima, oni vjerovnici za koje se utvrdi da su bolje osigurani bilo jamstvima, bilo zalozima mogli bi dobiti nešto više, a oni slabije osigurani dobit će manje.

Da se Ivica Todorić u zadnjoj fazi vođenja koncerna nije zaduživao kod Rusa, vlasničkom strukturom bi dominirale domaće banke, koje zbog regularnih ograničenja Hrvatske narodne banke više nisu mogle ni smjele financirati posrnuli koncern. Todorić je stoga ishodio kredit u Moskvi, u kojoj će se u konačnici odlučivati o sudbini kompanija poput Belja, Jamnice, Leda i Mercatora.

Sberbank, kojemu je Agrokor dužan više od milijardu eura, pritom će imati glavnu riječ. Ta banka je jedna od najvećih u Europi, a bivši povjerenik za Agrokor Ante Ramljak držao ih je dosta daleko od pregovora o nagodbi. Zbog toga su Rusi pokrenuli ovrhe u svim zemljama u kojima Agrokor ima imovinu, ali i spor na trgovačkom sudu u Londonu, koji je završio u Agrokorovu korist.

Nakon što je Ramljak otišao, a Fabris Peruško došao, Sberbank se vraća za pregovarački stol i do nacrta nagodbe dolazi se vrlo brzo. Kao što su za tportal upozoravali analitičari, nagodbu bez najvećeg vjerovnika bilo bi gotovo nemoguće postići, zbog čega je Peruško pobrao pohvale dijela ekonomske struke. Sberbank je pod kontrolom ruske države, a njegov predsjednik uprave Herman Gref blizak je suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Gref je osam godina bio ruski ministar ekonomskog razvoja i obilno je kreditirao Agrokor nakon što su mu 2014. domaće i zapadnoeuropske banke zatvorile vrata.

Drugi značajan vlasnik Agrokora bit će još jedna ruska banka - VTB. Ta je banka u značajnom iznosu sudjelovala u roll-up kreditiranju tijekom izvanredne uprave te je cijelo vrijeme uključena u pregovore oko nagodbe. Neki od domaćih dobavljača Agrokora, koji će prema svemu sudeći dobiti oko osam posto novog koncerna, govore da je i Sberbank cijelo vrijeme bio s njima za pregovaračkim stolom te da su medijski napisi o njegovu 'izbacivanju' iz Agrokora zapravo pogrešni.

  • +8
Izjave za medije nakon sastanka u Banskim dvorima o trgovačkom društvu Agrokor d.d. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

VTB je početkom prošlog mjeseca za 2,5 milijardi dolara preuzeo Magnit, najveći ruski maloprodajni lanac, ruski Konzum. Kad se prije otprilike godinu dana polako zahuktavala kriza u Agrokoru, slovenski poslovni medij Finance nagađao je da bi se kao novi vlasnik Agrokorove maloprodajne mreže mogao pojaviti upravo Magnit. Kako će VTB konsolidirati portfelj i kakve su im ambicije u maloprodaji, predstoji vidjeti.

Konačno, komad kolača od oko deset posto dobit će i domaće banke, ponajviše Zagrebačka i Erste, dok 12 posto ide famoznom fondu Knighthead. Riječ je o fondu za rizična ulaganja koji kreditira posrnule tvrtke u nadi da će u budućnosti moći povratiti iznos kredita i kamate ili će ih preuzeti i prodati za višu cijenu nakon restrukturiranja.

  • +4
Fabris Peruško i Sergei Volk iz Sberbanka Izvor: Pixsell / Autor: Boris Kovacev / CROPIX