FALSIFIKAT POSTAO NEPRAVILNOST

Izgubljeno u prijevodu: Što je o Agrokoru rekao, a što je zapravo mislio Putinov bankar?

30.03.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Izgubljeni u prijevodu, tako bi se ukratko mogla opisati medijska bura koja se digla oko izjave Jurija Solovjova, prvog potpredsjednika ruske banke VTB. Prvi izvještaji govorili su kako je Solovjov u srijedu rekao da je Agrokor 'falsificirao financijska izvješća', ali banka sada tu njegovu izjavu ublažava

Iz banke VTB u četvrtak su pojasnili kako je Solovjov rekao da je bilo samo 'nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga' što je dovelo do problema u Agrokoru. VTB je u većinskom vlasništvu ruske državne agencije za upravljanje državnom imovinom. Država ukupno drži oko 60 posto udjela.

Izloženost VTB-a prema Agrokoru iznosi 300 milijuna eura te s Sberbankom (također u vlasništvu ruske države), prema izvješću Moody's, drži 52 posto bankarskih kredita kompanije.

Zbog, čini se, krivo interpretirane Solovjovljeve izjave u nezgodnoj poziciji našao se ministar financija Zdravko Marić koji je od 2012. radio u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Na noge se digla i oporba u Saboru koja je zatražila njegovu ostavku.

Za tportal je Marić poručio kako on nije bio odgovoran za sastavljanje izvješća.

'U mom djelokrugu nije bila odgovornost sastavljanja financijskog izvješća. Ja za to nisam bio odgovoran. Moja funkcija je bila izvršni direktor i nisam bio član uprave. Bio sam zadužen za odnose s investitorima, rejting agencijama te za spajanje i akvizicije', rekao je Marić.

Podsjetimo, sličnu 'pogrešku' u izjavama napravio je i ruski veleposlanik Anvar Azimov koji je prošlog mjeseca na Dan ruske diplomacije poručio kako Rusija više neće kreditirati Agrokor.

'Mi smo puno puta davali kredit Agrokoru, jer smo htjeli stabilizirati tvrtku. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obveze i kredite. Sberbank kreditira različite gospodarske subjekte. Ako nam se Agrokor ponovno obrati, dakako da ćemo razmotriti to pitanje, ali isključivo u svjetlu svih financijskih poteškoća u kojima se nalazi', rekao je tada Azimov.

Dan nakon toga iz ruskog veleposlanstva poslano je priopćenje koje je ublažilo Azimovljeve riječi.

'Tijekom konferencije za medije od 10. veljače bilo mi je postavljeno pitanje o spremnosti Rusije da odobri nove kredite Agrokoru. To nije pitanje za mene, nego ulazi u sferu komercijalnih dogovora Agrokora i Sberbanka. Ja sam istaknuo u svom intervjuu kako ruska strana polazi od toga da će Agrokor otplatiti svoj dug prema Sberbanku. Spremni smo surađivati sa svim hrvatskim poduzećima, uključujući Agrokor, koja žele razvijati trgovinske i gospodarske veze s Rusijom', pisalo je u priopćenju.