POSTIGNUT DOGOVOR

Sberbank se vraća u pregovore s Agrokorom i povlači tužbe

21.03.2018 u 17:29

Bionic
Reading

Agrokor i Sberbank potpisali su sporazum koji omogućuje povratak Sberbanka u pregovore o nagodbi, a koji predviđa da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će ta ruska banka povući svoje tužbe, objavili su u srijedu izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i predstavnik Sberbanka Sergej Volk

Iz Agrokora su i u priopćenju naveli da su izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanke Maksim Poletaev potpisali sporazum "kojim su utvrđena načela prema kojima će Sberbanka i povezana društva u primjerenom vremenskom roku povući tužbe koje su pokrenuli protiv Agrokora i njegovih povezanih društava te prema kojima će izvanredni povjerenik priznati osporene tražbine Sberbanka i predložiti da se priznate tražbine Sberbanka uključe u ažurirani popis priznatih tražbina podnesen Trgovačkome sudu u Zagrebu".

U izjavi novinarima zadovoljstvo sporazumom izrazili su i Volk i Peruško, koji vjeruje da će nacrt nagodbe biti gotov do 10. travnja.

Peruško: Sa Sberbankom osigurali široku potporu; nacrt nagodbe do 10. travnja

Peruško je objasnio kako sporazum znači da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će s druge strane Sberbank povući svoje tužbe u dogovorenom vremenskom razdoblju.

"Nama ovaj dogovor sa Sberbankom omogućuje da postignemo nagodbu koja će nam dati široku potporu vjerovnika", rekao je Peruško.

Sberabank je najveći vjerovnik Agrokora, s potraživanjima od oko milijardu eura.

Izrazio je zadovoljstvo sporazumom koji "omogućava Sberbanku da proaktivno sudjeluje u procesu nagodbe i bude jedan bitan dio nagodbe".

Izvanredni povjerenik ističe i da dogovor sa Sberbankom omogućava da se dosegne i drugi cilj - "da novi Agrokor, koji će nastati nakon nagodbe, ima dugoročnu poslovnu budućnost".

U odgovoru na novinarska pitanja Peruško je rekao i kako vjeruje da već sada imaju široku potporu velike većine vjerovnika. "Bitno nam je da tekst nagodbe na kraju bude donesen s većinom koja će dati još veću kredibilnost samoj nagodbi", naglasio je.

Izvijestio je i kako je danas u Splitu završen sastanak s Privremenim vjerovničkim vijećem u proširenom sastavu, a radilo se na detaljima okvira nagodbe.

"Sa sigurnošću možemo tvrditi da ćemo do 10. travnja imati okvir nagodbe gotov", istaknuo je Peruško.

Kao jednu od važnih tema sastanak u Splitu naveo je dogovor oko problema dobavljača Konzuma i njihovog graničnog duga.

Peruško ocjenjuje kako je napravljen "bitan pomak" oko detalja tog dogovora i vjeruje da će idućih dana imati dogovor oko toga.

"Potvrđeni okvir nagodbe do 10. travnja omogućava da u zakonskom roku osiguramo dovršenje samog teksta nagodbe", zaključio je Peruško.

  • +4
Fabris Peruško i Sergei Volk Izvor: Pixsell / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Odgovarajući na novinarske upite oko sporazuma sa Sberbankom, Peruško je rekao kako je samo njegovo izvršenje više vezano uz pravne korake koji se moraju zadovoljiti.

Volk zadovoljan dogovorom

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u nastojanju da se riješi situacija u Agrokoru te potpisale sporazum, koji uključuje određene aktivnosti koje će poduzeti obje strane.

"Te će aktivnosti poslužiti kao osnovica za daljnje konstruktivne razgovore i omogućiti da Agrokor i njegovi vjerovnici, uz aktivno sudjelovanje Sberbanka, dogovore cjelovit plan nagodbe, u zakonom predviđenom roku. Sberbank se vraća za pregovarački stol kako bi se postigao sporazum o restrukturiranju Agrokorova duga", rekao je Volk, koji vjeruje da će se, ako se poduzmu dogovoreni koraci, postići uravnotežena i prihvatljiva nagodba.

Volk je zadovoljni dogovorom i cijeni doprinos nove izvanredne uprave te ističe kako je Peruško u kratko vrijeme uspio dovesti stvari pod kontrolu te postići značajan napredak u postupku nagodbe.

"Nadam se da će ovaj pristup pomoći da postignemo sporazum o nagodbi i tako uspješno završimo restrukturiranje Agrokora", kazao je.