PORTRET povjerenika

Tko je zapravo Ante Ramljak, financijaš čija je ostavka uzdrmala Hrvatsku?

21.02.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Ono čega se najviše bojao Anti Ramljaku se na kraju i dogodilo. Kad su ga u travnju prošle godine lomili da prihvati fotelju izvanrednog povjerenika Agrokora, iz njegovih krugova moglo se čuti kako ne želi ući u 'nuklearni reaktor bez zaštitnog odijela' i naći se u situaciji da bude žrtvovan. A njegova iznuđena ostavka nije ništa drugo nego žrtvovanje na koje ga je prisilila vladajuća garnitura

Da mu se ne piše dobro, moglo se nazrijeti iz istupa glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Čim su se u medijima početkom veljače počeli preispitivati ugovori koje je Ramljak sklopio s konzultantskim kućama, među kojima je i njegova bivša tvrtka Texo Management, Jandroković ga je javno kritizirao.

Zatim je premijer Andrej Plenković zatražio svu dokumentaciju kako bi ocijenio je li bilo pogodovanja. Iako je zaključeno kako je pravno sve čisto, Plenkoviću je zasmetao 'etički aspekt' vezan uz savjetnike povjerenika.

Kritike na račun Ramljaka nastavile su se i nakon što je s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić iznio svoju obranu pred saborskim Odborom za gospodarstvo.

'I ja, da sam na vašoj strani, mislio bih da sam si to namjestio. Ali bio sam poslan u nuklearnu elektranu pred havarijom da ju spasim i sad me pitate koliko sam potrošio na hlađenje jezgre. Iz današnje perspektive mi je žao. Zar mislite da sam imao vremena birati konzultante po postupku o javnoj nabavi?!', izjavio je tada Ramljak.

Kap koja je prelila času bilo je preispitivanje kojeg je točno datuma Ramljak odjavljen iz bivše tvrtke i je li istovremeno radio za Texo Management i Agrokor. Nakon toga je Jandroković ponovo udario izjavom kako HDZ zbog Ramljaka ne smije pretrpjeti političku štetu. Povjereniku je izgleda tada prekipjelo i odlučio je podnijeti ostavku.

>>> Ovdje pročitajte veliki intervju koji je Ante Ramljak dao tportalu

Za novi posao se ne mora bojati jer se radi o iskusnom financijskom stručnjaku iza kojeg je bogata 25-godišnja karijera.

Ramljak je rođen 1967. godine u Splitu. Završio je Srednju pomorsku školu u Splitu, studirao je na Pomorskom fakultetu u Rijeci te završio Ekonomski fakultet u Zagrebu, na kojem je i doktorirao.

NE ŽELI BITI PREPREKA

Zadnja Ramljakova poruka kao Agrokorova povjerenika

'Sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju pregovarati o nagodbi do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci.'

Od 1992. do 1996. radio je u domaćoj brokerskoj kući Investco kao financijski analitičar i projektni menadžer u Odjelu spajanja i preuzimanja (M&A).

Tada je radio i na savjetovanju domaćih i stranih klijenata u privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija. Bio je uključen u izdanje prvih hrvatskih municipalnih obveznica za Grad Zadar, MBO Tankerske plovidbe, greenfield investiciju u prehrambenoj industriji i akviziciju Zagrebačke pivovare.

Ramljak je od 1997. do 2007. bio predsjednik uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke tvrtke CAIB (članici Bank Austria Groupa), u kojoj je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Godine 2007. otišao je u Quaestus Borislava Škegre. Početkom rujna 2007. naime preuzeo je vođenje Quaestus financijskog savjetovanja, u kojem ostaje sve do 2012., kada kao član upravnog odbora preuzima Sektor energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ramljaka članom uprave CEI-ja imenuje Vlada u ožujku 2012., kada je Radimir Čačić kao ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića bio nadležan za energetiku. Bio je i u Nadzornom odboru HEP-a, gdje ga je također postavio Čačić.

Ramljak je bio dobrovoljac u Domovinskom ratu. Petar Lovrić, ratni zapovjednik 83. bataljuna u Domovinskom ratu, za Večernji list je ispričao kako se na poziv generala Antona Tusa javio za proboj u tada opkoljeni Vukovar.

'Nakon što proboj nije uspio Ramljak je ostao na vinkovačkom ratištu, na položajima prema Ostrovu', rekao je Lovrić.

Razveden je i ima troje djece, a bio je skoro tri godine u ljubavnoj vezi s HTV-ovom novinarkom i urednicom Tončicom Čeljuskom.