impresivna karijera

Tko je Fabris Peruško i zašto je Andrej Plenković odabrao njega za novog šefa Agrokora?

27.02.2018 u 14:43

Bionic
Reading

Novi izvanredni povjerenik za Agrokor je Fabris Peruško, potvrdila je Vlada u utorak. Istrijan i dosadašnji član Uprave Tiska, koji iza sebe ima impresivnu karijeru, na čelo Agrokora dolazi zbog povjerenja koje su mu ukazali neki vjerovnici i, još važnije, Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem. Njegovo imenovanje formalno još mora potvrditi Trgovački sud u Zagrebu

Peruško iza sebe ima zavidnu karijeru. Diplomirao je elektrotehniku u Ljubljani, magistrirao na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a titulu MBA upisao je u Bostonu, na sveučilištu Babson College. Pet godina radio je za savjetničku kuću McKinsey &Co i to na poslovima restrukturiranja u Europi i Rusiji. 

Navodno je upravo staž iz McKinseyja presudio angažmanu Peruška kao Ramljakova nasljednika. Naime kao jedan od potencijalnih kandidata za posao povjerenika spominjao se i Jurica Novak, šef McKinseyja za jugoistočnu Europu. Upravo ta konzultantska kuća slovi kao najizgledniji partner koji će u Agrokoru zamijeniti AlixPartners, konzultantsku tvrtku koja bi mogla otići iz koncerna nakon što je objavljeno da su novcem kompanije izdašno plaćali svoje podizvođače, a među njima i bivšu tvrtku izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Novak posao povjerenika, prema nekim izvorima, nije prihvatio jer bi mu to, u poslovnom smislu, bio korak unatrag, a navodno je Plenkovićevu ponudu prvotno odbio i Peruško. 

Drugi pak izvori tvrde da je Peruška nametnula politika, tj. krilo HDZ-a koje nije bilo zadovoljno Ramljakovim radom. 

'Peruško je odabir Gordana Jandrokovića. On je od početka najviše napadao Ramljaka zbog troškova savjetnika u Agrokoru i predvodio struju HDZ-a koja je išla najtvrđe na njega. Uspio je u tome da nametne svog kandidata', kaže tportalu izvor dobro upućen u procese u Agrokoru. 

Nakon posla u McKinseyju, Peruško je dvije godine bio šef ruske online trgovine Lamoda.ru, koja posluje u grupi Global Fashion Group iz Londona. Do dolaska u Tisak 2016. radio je kao samostalni konzultant u vlastitoj tvrtki Faveria, koja je prema javno dostupnim podacima u 2016. poslovala s 80.000 kuna prihoda. Kao samostalac, Peruško je radio kao savjetnik uprava nekoliko regionalnih kompanija.

  • +58
Gordan Jandroković je predvodio struju unutar HDZ-a koja je tvrdo išla na bivšeg izvanrednog povjerenika Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Peruško je prije 44 godine rođen u Puli, a prema informacijama koje je objavio na svojem profilu na LinkedInu, govori engleski, talijanski, slovenski i ruski jezik. 

Među domaćim poslovnjacima za njega se pročulo kad ga je Ante Ramljak imenovao u Upravu Tiska, gdje je bio zadužen za financije i restrukturiranje najvećeg domaćeg lanca kioska. Tisak je ujedno financijski i poslovno u najtežoj situaciji, a izvanredna uprava pod Ramljakom pohvalila se kako je stabilizirala njegovo poslovanje, spasivši time 3600 radnih mjesta, ali i domaće tiskane medije te niz drugih djelatnosti kojima je Tiskova mreža glavni prodajni kanal. 

  • +15
Sastanak privremenog povjereničkog vijeća za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX