komplicirana struktura

Početak kraja: Ovako će izgledati novi Agrokor

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Točno nakon godinu dana od otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru, svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća, predstavnici Udruge dobavljača i predstavnik VTB-a, potpisali su 10. travnja 2017. godine Načelni sporazum o svim ključnim strukturnim elementima nagodbe. Taj sporazum predstavlja okvirni temelj za utvrđivanje teksta nagodbe i trebao bi iznjedriti novu vlasničku strukturu Agrokora

Nakon sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i vjerovnicima, izvanredni povjerenik Fabris Peruško istaknuo je kako još uvijek nisu poznati točno postotci vlasništva u novoj grupi, no izjavio je kako će ruski Sberbank dominirati jer mu je Agrokor dužan više od milijardu eura. Podsjetimo, ranije ovaj i prošli tjedan nagađalo se kako bi Sberbank mogao doći i do 50 posto udjela u novom Agrokoru.

Dogovoreni ključni elementi sporazuma obuhvaćaju korporativnu strukturu nove Agrokor Grupe, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave, novi dug nove Agrokor Grupe i njezinu kapitalnu strukturu, poseban dogovor s dobavljačima o namirenju tzv. graničnog duga te provedbu nagodbe.

Što se tiče nove korporativne strukture sporazum predviđa gašenje postojećih kompanija i stvaranje novih (zrcalnih) s vjerovnicima kao suvlasnicima. Na vrhu strukture bit će društvo u obliku zaklade (STAK društvo) sa sjedištem u Nizozemskoj koje će suvlasnicima izdati potvrde o vlasništvu u budućem krovnom društvu.

Umjesto postojećih društava (Ledo, Jamnica, Belje…) u Hrvatskoj će se osnovati zrcalna u formi društava s ograničenom odgovornošću koja će preuzeti cjelokupnu imovinu (poslovne cjeline) postojećih društava, bez istovremenog preuzimanja starih obveza.

  • +14
  • +11

Sadržaj načelnog sporazuma o ključnim elementima nagodbe

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Na taj način osigurat će se nastavak poslovanja nakon nagodbe bez naslijeđenih obaveza. Drugim riječima, nova društva više neće biti opterećena jamstvima, založnim pravima na dionicama i drugim oblicima osiguranja. Vlasnički udjeli u tim društvima kao i u društvima izvan Hrvatske (Mercator, Dijamant i dr.) prenijet će se na novo krovno društvo, a taj prijenos neće imati utjecaja na manjinske i većinske dioničare društva i vjerovnike svakog takvog društva.

Pritom treba naglasiti da postojeći dioničari (Ivica Todorić i manjinski dioničari Agrokorovih kompanija, poput primjerice koncerna Agram, mirovinskih fondova, ali i države) nisu uključeni u novu vlasničku strukturu. Što se tiče namirenja potraživanja neosigurani vjerovnici će na osnovi postignute nagodbe za svoja potraživanja dobiti konvertibilne obveznice (za priznate nove tražbine) i vlasničke udjele u novoj grupi (za dio tražbina koji se pretvara u vlasnički udjel).

  • +1

Dolazak sudionika na sastanak Andreja Plenkovića i Fabrisa Peruška

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Konkretni iznosi namirenja u navedenom obliku utvrdit će se temeljem EPM metodologije (koja izračunava stopu namirenja, odnosno otpisa potraživanja po svakom društvu pod izvanrednom upravom). Osiguranim vjerovnicima (oni koji su svoje tražbine osigurali založnim pravom) priznaju se tražbine u punom nominalnom iznosu ovisno o tome je li i u kojoj je mjeri tražbina pokrivena vrijednošću predmeta zaloga. EMP model još uvijek nije završen, rekla je Irena Weber, zbog velikog broja nekretnina i imovine koju Agrokor ima.

Budući suvlasnici moći će trgovati vlasničkim i dužničkim instrumenata, ali neće se trgovati na burzi već na 'internom tržištu'. Sporazum sadrži i dogovor o isplati tzv. graničnog duga prema dobavljačima u iznosu od 80 milijuna eura. Isplata graničnog duga vezana je uz poslovne rezultate Konzuma (minimalna dogovorena EBITDA). Također, dogovoreno je da će maloprodajne kompanije zadržati kvalificirane vjerovnike kao dobavljače pet godina od sklapanja nagodbe s dogovorenom zastupljenošću proizvoda na policama.

Što se tiče budućeg financiranja Agrokora prema sporazumu više neće biti moguće međusobno financiranje kompanija unutar grupe, već samo između nove krovne kompanije i pojedinih tvrtki. Kompanije unutar grupe će pak moći financirati operativne troškove kroz revolving kredite. Također sporazumom se predviđa i refinanciranje postojećeg roll-up kredita u iznosu do 1,06 milijardi eura, međutim uvjeti tog kredita još se trebaju utvrditi.

  • +8
  • +5

Izjave za medije nakon sastanka u Banskim dvorima o Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vjerovnici Agrokor Grupe imaju još tri mjeseca za usuglašavanje i dovršetak konačnog teksta nagodbe. Takav konačan prijedlog nagodbe izvanredni povjerenik će dostaviti na suglasnost Vjerovničkom vijeću koje će, kada bude osnovano, zamijeniti Privremeno vjerovničko vijeće. Nakon što Vjerovničko vijeće da suglasnost na prijedlog nagodbe, izvanredni povjerenik će prijedlog dostaviti sudu te će Trgovački sud u Zagrebu zakazati ročište za glasovanje o nagodbi.

'Velikim uspjehom smatramo činjenicu da su vjerovnici, uz našu podršku, u svega šest tjedana od kada smo kolegica Weber i ja imenovani kao izvanredna uprava, u zahtjevnim i konstruktivnim pregovorima uspješno okončali ovu, zadnju etapu prije konačnog dogovora' izjavio je Peruško.

'Doista smo ponosni što smo u godinu dana došli do posljednje faze ovog vrlo zahtjevnog i teškog procesa, u kojem sudjeluje gotovo šest tisuća vjerovnika, s preko 57 milijardi kuna prijavljenih tražbina. Istodobno, sustav Agrokor je stabiliziran, sve operativne kompanije dobro posluju i povećava im se operativna dobit, a uredno se isplaćuju plaće svim zaposlenicima te podmiruju svi tekući troškovi' Weber.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!