kriza ide kraju

Dogovoreni osnovni elementi nagodbe u Agrokoru, Peruško potvrdio: Sberbank će dominirati

10.04.2018 u 14:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom i predstavnicima privremenog vjerovničkog vijeća

'Svi članovi vjerovničkog vijeća su potvrdili da je dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u Agrokoru. Ta pozitivna vijest dolazi godinu dana poslije pokretanja nagodbe, nakon što je bivša uprava aktivirala Zakon o izvanrednoj upravi. Uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva: spriječena je gospodarska i financijska kriza koja bi se osjetila ne samo u najvećoj hrvatskoj kompaniji, nego u cijelom gospodarstvu', rekao je Plenković.

Cijeli proces sažeo je u jednu riječ: povjerenje. 'To je povjerenje dobavljača, povjerenje kreditora koji su dali svježu likvidnost i povjerenje svih uključenih aktera u proces', rekao je.

Rekao je kako je i stvoren temelj za uspješnu budućnost Agrokorovih kompanija i njihovih zaposlenika te je posebno zahvalio Martini Dalić koja je odradila najveći dio posla. Zahvalio je i sadašnjem povjereniku Fabrisu Perušku, ali i bivšem Anti Ramljaku.

  • +8
Izjave za medije nakon sastanka u Banskim dvorima o trgovačkom društvu Agrokor d.d. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dalić je kazala da je sistemski rizik stečaja Agrokora danas u potpunosti uklonjen. 'Postignut je dogovor unatoč vidljivim i nevidljivim pritiscima svih onih koji nisu željeli da uspije ovaj proces. Ovaj načelni sporazum otvara put oblikovanju konačnog teksta nagodbe koji će omogućiti da se Agrokor vrati u redovito poslovanje', dodala je.

'Vjerovnici su iskazali veliko međusobno povjerenje, što je omogućilo to da restrukturiranje nije palo na teret poreznih obveznika. To treba podcrtavati, taj proces je jedinstven u svijetu. Kompanija je stabilizirana, a to nisu platili porezni obveznici', rekla je.

Premijer Plenković sastao se s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Peruško je zaključio objavom da je potpisan sporazum o nacrtu nagodbe. 'To je okvir za tekst nagodbe. Dogovoreni ključni elementi uključuju novi korporativni ustroj grupe, poseban dogovor s dobavljačima o isplati graničnog duga i iznos novog duga', rekao je Peruško.

Marica Vidaković, predstavnica dobavljača Agrokora, rekla je kako prije godinu dana vrijeme nije obećavalo: 'Na našu sreću, i Vlada i Sabor znali su procijeniti potencijalnu opasnost za hrvatsko gospodarstvo. Godinu dana nakon toga, od 900 milijuna eura duga naplatili smo 400 milijuna eura i još ćemo naplatiti 80 milijuna. Nekome se to čini malo, ali u kakvom smo stanju našli kompaniju, to je dobro.'

Dolazak sudionika na sastanak Andreja Plenkovića i Fabrisa Peruška Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dodala je kako su dobavljačima osigurane police Agrokorovih prodajnih mjesta u idućih pet godina. 'Čekamo modernije, bolje upravljanje Agrokorom, plaćanje i uvažanje dobavljača', zaključila je. Šef Zagrebačke banke Miljenko Živaljić dodao je da je u procesu postizanja nagodbe korištena najbolja svjetska praksa.

'Koraci pred nama su izazovni, a slijede nam finalni tekst nagodbe i registracija na Trgovačkom sudu. Slijedi fokus na operativno poslovanje i restrukturiranje Agrokora. Bit će izazova, ali imamo kvalitetu i budući vlasnici će potvrditi da Agrokor može generirati dodatnu vrijednost', zaključio je šef Zabe.

Izjava Marice Vidaković prije sastanka premijera s Fabrisom Peruškom Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Sama struktura odražava strukturu kreditiranja grupe u povijesti. Prije nekoliko godina došlo je do velike promjene strukture, kada se svježi novac počeo tražiti izvan Hrvatske. Sam model još nije gotov, a imat ćemo finalnu strukturu početkom svibnja. Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbank i on će dominirati njegovim vlasničkim udjelom', rekao je Peruško, upitan tko će biti vlasnici novog Agrokora. Dodao je i kako Sberbank ima velik dio duga pokriven jamstvima.

Irena Weber, Peruškova zamjenica, dodala je kako kompanija ima ozbiljan broj nekretnina i druge imovine, zbog čega se još uvijek finalizira tzv. EPM model, koji je temelj buduće vlasničke strukture.

  • +9
Fabris Peruško i Irena Weber Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić