OSEBUJAN PODUZETNIK

Tko je Tomislav Debeljak, samoborski kralj vijaka koji je pritegao domaću brodogradnju

08.02.2019 u 16:20

Bionic
Reading

Ulazak Tomislava Debeljaka u pulski Uljanik jedni će nazvati hrabrošću, drugi ludošću. Inače, taj 43- godišnji samoborski poduzetnik, vlasnik DIV grupe u kojoj je i Brodosplit, otkako se prometnuo u spasitelja propalih škverova, izaziva dvojake reakcije. Za jedne je osebujan, ali sposoban biznismen, dok je za druge 'redikul' i lovac u mutnome. Njegov dosadašnji poslovni put zasad ipak više daje prava onima koji ga simpatiziraju

Što je Debeljak napravio s Brodosplitom, koji je preuzeo prije šest godina, možete pročitati ovdje. Ovaj put ćemo se više fokusirati na njegov poslovni i privatni život prije nego što je postao kraljem domaće brodogradnje.

Debeljak je rođen u Zagrebu 1975. u obrtničkoj obitelji. Njegov otac Božidar je do 1971. radio u Remontnom zavodu u Bregani da bi te godine u jednoj samoborskoj garaži otvorio obrt pod nazivom 'Debeljak – izrada vijaka' ili skraćeno DIV.

'Nedjeljom bih kod kuće gledao emisije koje je vodio Saša Zalepugin i za stolom konstruirao alate, a maleni Tomislav bi mi se nalaktio na ramena i ispitivao što je ovo, što je ono. Sjećam se jednog poslovnog sastanka s nekim direktorom proizvodnje vijaka u Češkoj. Ne govorim engleski pa je sve razgovore vodio Tomislav. I pita ga taj direktor odakle sve tako dobro zna kad je tako mlad, a on mu je odgovorio da je u poslu od rođenja', ispričao je prije nekoliko godina Debeljak stariji, opisujući sina kao 'spužvicu koja je sve upijala'.

Zbog velikog interesa za očev posao Debeljakovi roditelji su ga cijelo školovanje usmjeravali na metalstvo i strojarstvo. Išao je i na razna državna natjecanja iz fizike, matematike, informatike i tehničkog odgoja. Uz to je svirao harmoniku (navodno je veliki talent), klavir i saksofon. Bavio se streljaštvom, skijaškim trčanjem i tenisom.

Debeljak je pohađao Fakultet strojarstva, ali ga nije završio.

'Prestao sam ići na predavanja jer mi se ukazala prilika da razvijem jedan patent. Tome sam tada posvećivao jako puno vremena, a taj patent su mi ukrali jer ga nisam zaštitio. Danas sam registrirani vlasnik 30-ak patenata za vijčanu robu, željeznice, strojeve za montažu kolosijeka i plovećih objekata', izjavio je svojedobno Debeljak.

Dok se on školovao, DIV je rastao iz godine u godinu. Do 90-ih njegov otac je vijcima opskrbljivo većinu bivše Jugoslavije. Prvu tvorničku halu Debeljaci su sagradili u naselju Bobovica u Samoboru, a od početka 2000-ih tvrtka se širila akvizicijama.

  • +3
Tomislav Debeljak Autor: Tom Dubravec / CROPIX

DIV je 2003. preuzeo kninsku tvornicu vijaka TVIK. Tri godine nakon toga pobjeđuje na natječaju za privatizaciju srpske Fabrike mašinskih delova MIN u Svrljigu. Otvara podružnice u Valjevu, Sarajevu i Sloveniji. Nekad mali obrt pretvorio se u jednu od vodećih tvornica vijaka u Europi. Sve do preuzimanja Brodosplita tvrtka je godišnje rasla više od 40 posto godišnje.

Vrijednost DIV grupe danas se procjenjuje na više od 300 milijuna eura. Grupacija je prisutna u 30 zemalja i u njezinih više od 70 tvrtki zaposleno je oko 3200 radnika. Bez obzira na širenje, to je i dalje obiteljska tvrtka u kojoj Debeljak mlađi drži 50 posto vlasništva, a po 25 posto imaju njegov otac i majka Vera. U Nadzornom odboru su njegova supruga Danijela i sestra Vedrana.

Sve do kupovine Brodosplita Tomislav Debeljak i njegov DIV bili su slabo poznati široj javnosti. Kad su ga obasjala svjetla medijskih reflektora, otkrila su poduzetnika osebujnog stila i načina razmišljanja.

Debeljak ima čak devetoro djece. Najmlađu kćerkicu dobio je u siječnju prošle godine.

'Divim se mojoj Danijeli koja sama vodi brigu o djeci, nemamo ni kućnu pomoćnicu, a ona sve stiže', izjavio je dok je broj potomaka još bio na brojci osam.

U prvim mjesecima od preuzimanja Brodosplita, dok je vodio otvoreni rat sa sindikatima, medije je zabavljala njegova ideja da velike sante leda, armirane staklovlaknima, koristi kao platforme na moru na kojima bi se mogle graditi ceste, tvornice, čak i gradovi.

'Recimo, mogli bismo napraviti pontonski most od Hrvatske do Italije koji bi bio postavljen na plutajućim santama leda. Do sada sam na razvoj plutajućih platformi od leda kao konstruktivnog materijala utrošio nekoliko milijuna kuna', izjavio je prije tri godine.

Radi li još na toj ideji, nije poznato, ali se njegova maštovitost vidi u načinu vođenja Brodosplita. Splitski škver danas najmanje gradi brodove. U njegovim halama prave se brana za Veneciju, dijelovi za mostove, silosi za cementare, metalni spremnici, lučke dizalice…

Preuzimanje Brodosplita proslavio je narodnom veselicom na parkiralištu Spaladium Arene, kad je na ražnju uz jednog vola završilo i stotinjak janjaca.

Međutim time se nije uspio dodvoriti sindikatima koji su protiv njega pokrenuli hajku s pričom da je krivotvorio putne naloge u tvornici u Kninu i na taj način oštetio državu za najmanje tri milijuna kuna. Istraživao ga je po tom pitanju i DORH, ali nije našao ništa sporno.

Druga optužba je bila da DIV preprodaje vijke iz Kine. Tad je njegov otac Božidar objasnio kako u tome 'ima malo istine' jer kad proizvodnja ne može pokriti sve zahtjeve kupaca, tad se interventno kupe kineski vijci.

'Ali to je tako sitan postotak da uopće nije vrijedan spomena', objašnjavao je Debeljak stariji.

Njegov sin zadnjih šest godina živi na relaciji Samobor – Split. Dok mu je obitelj u Samoboru, on provodi radni tjedan u Splitu. Za sebe kaže da je konzervativac, ali ne razmišlja o učlanjenju ni u jednu stranku.

Najdraži hobi danas mu je vožnja jet-skijem, a jedan od životnih ciljeva mu je da na vodenom skuteru prijeđe Atlantski ocean.