NESTAŠICA SEZONACA
Tko je kriv za to što nam glavna gospodarska grana nema dovoljno radnika?

Prosječna plaća u turizmu je 18 posto niža od državnog prosjeka, tvrde sindikati
Izvor: Reuters / Autor: Reuters
Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić poznat je po oštrom stavu prema poslodavcima. U javnim istupima izravno ih optužuje za manjak sezonskih radnika. Isto je ponovio i nedavno gostujući u 'Temi dana' HRT-a.
'Ne možemo razgovarati o nedostatku radne snage kad velike hotelijerske kuće iskazuju višemilijunske profite. Ako ima novca za ulaganja, akvizicije i dividende, ona se moraju naći i za radnike. Turizam je radno intenzivna djelatnost. U ukupnim prihodima 30 posto je učešće rada. Prosječna plaća u turizmu je 18 posto niža od državnog prosjeka. U to su uključene i plaće menadžera i direktora, od kojih većina mjesečno ima 20.000 kuna', rekao je Bulić.
Osim nužnog povećanja plaća, turistički sindikati smatraju da treba spriječiti nelojalnu konkurenciju dijela poslodavaca koji radnicima isplaćuju dio plaće kao minimalac, a ostatak 'na crno'.
Predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Franco Palma odbacuje prozivke sindikata kao neosnovane.
'Plaće pomoćnih radnika sezonaca nisu ništa lošije, čak su i bolje nego u tekstilnoj industriji ili trgovini. Složio bih se da su plaće niske kad govorimo o kvalificiranim radnicima, kuharima i konobarima', rekao je za tportal Palma.
On smatra kako se nedostatku nekvalificirane radne snage može doskočiti uvozom stranih radnika, a u tom smjeru idu i najave iz Vlade, ali prije toga treba riješiti drugi problem.

Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK-u
Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL
'Meni je neshvatljivo to da na burzi imamo 180.000 nezaposlenih i da među njima ne možemo regrutirati dovoljan broj sezonaca. Nešto nije u redu sa sustavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako to ne uspijemo razriješiti, onda ćemo se morati okrenuti uvozu radnika. Prije 90-ih nekvalificirana radna snaga dolazila je većinom iz BiH', istaknuo je Palma.
Međutim smatra da se uvozom stranih radnika ne može riješiti nedostatak stručne radne snage. Na tome će prije svega morati raditi sami poslodavci.
'Ozbiljne turističke tvrtke zadnjih godina ulažu sve veća sredstva u školovanje kadrova. Od srednje škole kreću stipendiranje i obuka, što prati i povećavanje plaća. To je jedini ispravan put', uvjeren je Palma.
Antonia Urlić, pomoćnica direktorice Sektora za turizam HGK, kaže kako je Komora s HZZ-om i Ministarstvom rada poduzela niz mjera da se pomogne u pronalasku dovoljnog broja sezonaca.
'HZZ je pročešljao baze, angažirani su posebni savjetnici za poslodavce, organizirani su Dani poslova u turizmu, ali sve to očito nije bilo dovoljno. Pod hitno se mora naći rješenje za sljedeću godinu. Kao dugoročna rješenja nameće se uvođenje dualnog obrazovanja, čime bi se mladi ranije uveli na tržište rada, te, kao zadnja opcija, promjena zakonske regulative za fleksibilniji način zapošljavanja stranih radnika', rekla je za tportal Urlić.
Komentari čitatelja 20
Prikaži svevragec2
04.07.2017 22:45 1 odgovora
E moj Luka, ne vjerujem da postavljaš ovakva pitanja. Zato ti meni reci zar bi ti radio tri mjeseca u sezoni za 4.000 kn mjesečno, vratio se kući praznih džepova i onda čamio na burzi do slijedeće sezone i drančio od roditelja penzionera da ti dadu za kruh? Nekada su konobari, kuhari i ostali bil...
priscapac4
05.07.2017 07:50
Dok će liječnike plačati kao i vozače tramvaja, a kuhare i konobare manje nego je socijalna naknada romima, dotle će i liječnici i konobari i kuhari ići raditi van gdje ih se donekle poštuje kao ljude.
ranac1
04.07.2017 22:31
stvar elementarne algebre. ajd ti raditi za 3000 kuna. kao smještaj plaćen a u sobičku 10 ljudi. 7 dana rada u tjednu ponekad po 12 sati. a tu je i država koja je izbrisala status stalnih sezonaca. a želite da vam malo ispričam kako je to bilo rejšeno u vrijeme Juge. npr. u Poreču?
Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi