NESTAŠICA SEZONACA

Tko je kriv za to što nam glavna gospodarska grana nema dovoljno radnika?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 04.07.2017 22:06
  • Objavljeno 04.07.2017 u 22:06
Prosječna plaća u turizmu je 18 posto niža od državnog prosjeka, tvrde sindikati

Prosječna plaća u turizmu je 18 posto niža od državnog prosjeka, tvrde sindikati

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slavonija i Lika glavni su bazeni sezonskih radnika za domaće turističke tvrtke. Međutim iz njih je sve manji dotok potrebnog ljudstva. Nedostatak pomoćne radne snage počeo se osjećati prije dvije-tri godine, a ove godine dodatno je eskalirao te sindikati tvrde da nedostaje oko 2700 sezonaca. Kao glavne krivce prozivaju poslodavce optužujući ih da tjeraju ljude u inozemstvo niskim plaćama i lošim uvjetima rada. S druge strane poslodavci upiru prstom u Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) pitajući kako je moguće da imamo manjak sezonaca, a na burzi je 180.000 nezaposlenih

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić poznat je po oštrom stavu prema poslodavcima. U javnim istupima izravno ih optužuje za manjak sezonskih radnika. Isto je ponovio i nedavno gostujući u 'Temi dana' HRT-a.

'Ne možemo razgovarati o nedostatku radne snage kad velike hotelijerske kuće iskazuju višemilijunske profite. Ako ima novca za ulaganja, akvizicije i dividende, ona se moraju naći i za radnike. Turizam je radno intenzivna djelatnost. U ukupnim prihodima 30 posto je učešće rada. Prosječna plaća u turizmu je 18 posto niža od državnog prosjeka. U to su uključene i plaće menadžera i direktora, od kojih većina mjesečno ima 20.000 kuna', rekao je Bulić.

Osim nužnog povećanja plaća, turistički sindikati smatraju da treba spriječiti nelojalnu konkurenciju dijela poslodavaca koji radnicima isplaćuju dio plaće kao minimalac, a ostatak 'na crno'.

Predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Franco Palma odbacuje prozivke sindikata kao neosnovane.

'Plaće pomoćnih radnika sezonaca nisu ništa lošije, čak su i bolje nego u tekstilnoj industriji ili trgovini. Složio bih se da su plaće niske kad govorimo o kvalificiranim radnicima, kuharima i konobarima', rekao je za tportal Palma. 

On smatra kako se nedostatku nekvalificirane radne snage može doskočiti uvozom stranih radnika, a u tom smjeru idu i najave iz Vlade, ali prije toga treba riješiti drugi problem.

Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK-u

Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK-u

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

'Meni je neshvatljivo to da na burzi imamo 180.000 nezaposlenih i da među njima ne možemo regrutirati dovoljan broj sezonaca. Nešto nije u redu sa sustavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako to ne uspijemo razriješiti, onda ćemo se morati okrenuti uvozu radnika. Prije 90-ih nekvalificirana radna snaga dolazila je većinom iz BiH', istaknuo je Palma.

Međutim smatra da se uvozom stranih radnika ne može riješiti nedostatak stručne radne snage. Na tome će prije svega morati raditi sami poslodavci.

'Ozbiljne turističke tvrtke zadnjih godina ulažu sve veća sredstva u školovanje kadrova. Od srednje škole kreću stipendiranje i obuka, što prati i povećavanje plaća. To je jedini ispravan put', uvjeren je Palma.

Antonia Urlić, pomoćnica direktorice Sektora za turizam HGK, kaže kako je Komora s HZZ-om i Ministarstvom rada poduzela niz mjera da se pomogne u pronalasku dovoljnog broja sezonaca.

'HZZ je pročešljao baze, angažirani su posebni savjetnici za poslodavce, organizirani su Dani poslova u turizmu, ali sve to očito nije bilo dovoljno. Pod hitno se mora naći rješenje za sljedeću godinu. Kao dugoročna rješenja nameće se uvođenje dualnog obrazovanja, čime bi se mladi ranije uveli na tržište rada, te, kao zadnja opcija, promjena zakonske regulative za fleksibilniji način zapošljavanja stranih radnika', rekla je za tportal Urlić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!