MENADŽERI POD ISTRAGOM

Talijanski sud naredio zaplijenu 779,5 milijuna eura s računa Airbnb-a

07.11.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Talijanski sud naredio je, zbog neplaćanja poreza, zapljenu 779,5 milijuna eura od Airbnb-a, stranice za kratkoročni najam stanova i soba. Internetski servis trebao je platiti porez na oko 3,7 milijardi eura prihoda u Italiji

Airbnb je rekao za BBC da je "iznenađen i razočaran akcijom koju je najavio talijanski državni odvjetnik". Glasnogovornik tvrtke Christopher Nutly rekao je da europsko sjedište kompanije od lipnja radi na rješavanju problema s talijanskom poreznom agencijom.

"Uvjereni smo da smo postupali u potpunosti u skladu sa zakonom i namjeravamo ostvariti svoja prava u vezi s ovim pitanjem'', rekao je Nulty.

Tužiteljstvo u Milanu objavilo je da su pod istragom i trojica menadžera u Airbnbu od 2017. do 2021. Talijanske vlasti posljednjih su godina pojačale poreznu kontrolu velikih tvrtki. Pod istragom su Netflix i Meta, a prošlog su mjeseca najavili kontrolu stanodavaca koji ne plaćaju porez na kratkoročni najam nekretnina preko platformi poput Airbnba.

Antonio Tajani, vicepremijer i lider stranke Forza Italia najavio je uvođenje nacionalnog identifikacijskog koda za kratkoročni najam. Procjenjuje se da bi se time proračunski prihod povećao za milijardu eura.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'