JADRANSKA PIVOVARA

Stala proizvodnja piva Kaltenberg

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 01.04.2010 16:29
  • Objavljeno 01.04.2010 u 16:29
jadranska pivovara

jadranska pivovara

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tporal.hr

U Jadranskoj pivovari u Vranjicu kraj Splita danas je zaustavljena proizvodnja piva Kaltenberg, posljednjeg proizvoda te tvrtke. O tome je javnost izvijestio Nenad Buljan, direktor pivovare u većinskom vlasništvu slovenske tvrtke Pivovarna Laško

'Iako će se proizvodnja zaustaviti, prisutnost piva Kaltenberg na hrvatskom tržištu neće biti dovedena u pitanje. Jadranska pivovara će ga nastaviti puniti još dva mjeseca, za to će biti potrebno 15 radnika, a potom će se najvjerojatnije uvoziti iz Slovenije', izjavio je Buljan i najavio nastavak pregovora s potencijalnim kupcima, a među njima su najbliži dogovoru s Udrugom malih pivara iz Njemačke.

Pregovori s princem Luitpoldom od Bavarske, vlasnikom licence Kaltenberg propali su, jer je on ponudio za tvornicu 7,2 milijuna kuna, a po mišljenju uprave, samo zemljište vrijedi 10 milijuna kuna. Ako ne uspije dogovor s Udrugom malih pivara iz Njemačke, svi zaposlenici će dobiti otkaz u roku od četiri-pet mjeseci. Sindikalni povjerenici PPDIV-a Ivica Blažević i Goran Domljanović zatražili su da otpremnine za tehnološki višak radnika iznose deset tisuća kuna po godini radnog staža.

Goran Domljanović još je dodao: 'Sindikat će pokrenuti sindikalne akcije da radnici ne završe na ulici. Nećemo dozvoliti zbrinjavanje tehnološkog viška i sve ćemo učiniti da se ne ugasi postojećih 65 radnih mjesta, jer smo uvjereni da se proizvodnja piva ovdje može nastaviti i da postoji zainteresirani kupac. Ne podržavamo uvoz piva iz Slovenije, jer je to 30 posto veći trošak.'

Natječaj za prodaju Jadranske pivovare još nije službeno objavljen, a u upravi su skeptični po tom pitanju zbog trenutačnog stanja u industriji piva u Europi koje ne garantira da će se u kratkom roku pronaći kvalitetan kupac i partner. S obzirom na to da se 15. travnja očekuje dolazak izglednog kupca Udruge malih pivara, sindikalisti su objavili da će se do tada suzdržati od bilo kakvih sindikalnih akcija, kao znak dobre volje, a nakon toga će sve ovisiti o rezultatima pregovora s vlasnicima.

Kako to obično bude u privatizacijskim pričama tu nije kraj problemima. Jadranska Pivovara je bila dio velike splitske tvrtke Prerada koju je kupila 2001. Pivovarna Laško. U narednih pet-šest godina su rasprodali gotovo svu imovinu Prerade, a zadnju vrijednu nekretninu koju su prodali su silosi u Vranjicu, površine 30 tisuća metara četvornih i 300 metara operativne obale, gdje mogu pristati brodovi od 80 tisuća tona nosivosti. Silose su prodali za 3,2 milijuna eura, a realna vrijednost je minimalno 14 milijuna, po tvrdnjama malih dioničara. Oni su pri svim tim transakcijama bili isključeni iz toga i sada potražuju svojih pet i pol posto dionica Prerade. To važi i za posljednju imovinu te tvrtke Jadransku pivovaru u kojoj imaju 0,8 posto dionica.

Oni su ovih dana ishodili na Trgovačkom sudu privremenu mjeru prodaje imovine dok im se ne riješi pitanje njihova udjela u preko 70 milijuna eura rasprodane imovine bivše Prerade koju je rasprodala Pivovarna Laško. Lokacija na kojoj su silosi, operativna obala i pivovara su odmah do bivšeg Salonita i radi se o velikom prostoru na perspektivnoj lokaciji koja je očito meta nekih interesnih skupina koje imaju drukčije planove na tom prostoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi