SJAJNA GODINA

Solinski AD Plastik s rekordnim prihodima i dobiti

21.02.2019 u 15:08

Bionic
Reading

AD Plastik grupa u 2018. godini ostvarila je rekordnu neto dobit od 87,27 milijuna kuna, što je 24,3 posto više nego godinu dana ranije, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće, a u toj solinskoj kompaniji za proizvodnju automobilskih dijelova u ovoj godini očekuju značajno povećanje prihoda temeljem dobrih najava kupaca

Njezini poslovni prihodi u prošloj godini dosegnuli su 1,33 milijarde kuna te su bili 21 posto veći. EBITDA je premašila 159 milijuna kuna, što je 0,8 posto više nego u 2017.

"Za nama je još jedna zahtjevna i uspješna poslovna godina u kojoj smo ostvarili rekordne poslovne prihode i neto dobit kompanije", ocijenio je predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen, a komentirajući ostvarene rezultate izrazio je zadovoljstvo i ugovorenim poslovima od 136 milijuna eura u 2018.

Podsjetio je da je protekla godina bila u znaku pripreme novih projekata, s više od sedamdeset otvorenih projekata, od čega je za njih dvadeset započela serijska proizvodnja. Kazao je i da je prošlu je godinu uvelike obilježila i kupnja mađarske kompanije Tisza Automotive, koju će u potpunosti integrirati u grupaciju tijekom ove godine.

"Dobar pokazatelj za naše buduće poslovanje oporavak je ruskog tržišta, iako tečaj rublje i jaka kuna i dalje negativno utječu na naše rezultate. Naša je financijska pozicija stabilna, a rezultati koje ostvarujemo osiguravaju njenu buduću stabilnost", ocijenio je Došen.

  • +10
AD Plastik Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dodao je da su najave kupaca jako dobre i temeljem novih poslova očekuju značajno povećanje prihoda u 2019. godini.  "Sukladno tome, imat ćemo značajna ulaganja u povećanje kapaciteta na lokacijama u Hrvatskoj, a uvodimo i nove podtehnologije koje će našem postojećem portfelju proizvoda dati dodanu vrijednost", rekao je Došen.

Solinska kompanija AD Plastik d.d., članica grupe, zaslužna je bila za ostvarenje najvećeg dijela poslovnih prihoda, koji su lani iznosili 943,8 milijuna kuna ili 13,08 posto više nego preklani. Ta je tvrtka ostvarila neto dobit od 87 milijuna kuna, što je gotovo 63 posto više nego u 2017.

AD Plastik grupu čine AD Plastik, AD Plastik Togliatti, Rusija, AD Plastik Kaluga, Rusija, ADP Srbija, Tisza Automotive d.o.o, Mađarska i AD Plastik Slovenija.