primili ih marić i aladrović

Sastanak poduzetnika s Vladom, traže pomoć nakon zatvaranja objekata. 'Spremni smo na blokade i prosvjede! Ne tražimo novce odmah, nego kroz tri godine'

27.11.2020 u 09:01

Bionic
Reading

U Vladi se održava sastanak s predstavnicima ugostitelja, HUP-a, HGK i Udruge Glas poduzetnika. Vladu predstavljaju potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada Josip Aladrović, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i ministrica turizma Nikolina Brnjac. Tema sastanaka su mjere pomoći poduzetnicima nakon odluke o zabrani rad kafićima i restoranima, kao i teretanama

'Sve moramo dogovoriti danas, ne smije biti drugog kruga pregovora. Ponudili smo model gdje ne tražimo odmah novce, nego kroz period od tri godine', rekli su poduzetnici uoči sastanka, javlja N1.

Ugostitelji okupljeni kroz Udrugu Glas poduzetnika, Nacionalnu udrugu ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK te Hrvatsku udrugu poslodavaca predložili su Vladi dva modela pomoći.

U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na 5 posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., kao i obeštećenje od deset eura po četvornome metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju "covid kreditiranje" uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu, pak, traže osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Očekuju, nadalje, oslobađanje od svih fiksnih obveza tijekom lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta...), inzistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Nove mjere izazvale su burne reakcije poduzetnika, a predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas izjavio je da su spremni i na prosvjede.

'Uvijek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dijela privatnih poduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani', rekao je Bujas.