U 2015. GODINI

Samsung računa na šest posto veću dobit

07.04.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Samsung Electronics očekuje da će dobit za razdoblje od siječnja do ožujka biti najviša u posljednja tri tromjesečja, što ukazuje na oporavak zarade tog južnokorejskog tehnološkog diva uoči predstavljanja novih modela pametnih telefona.

Operativna dobit vjerojatno će u prvom tromjesečju dosegnuti 5.900 milijardi wona (5,44 milijarde dolara), objavila je ta kompanija, dok su analitičari u anketi Thomson Reutersa očekivali 5.300 milijarde wona.

To je također bolje od 5.300 milijarde wona ostvarenih u tromjesečju od listopada do prosinca, iako je prvo tromjesečje obično sezonski slabije nego kraj godine. Samsung će detaljno poslovno izvješće za prvo tromjesečju objaviti potkraj travnja.

"Ovi rezultati su značajni i dovest će do rasta očekivanja u vezi zarade za drugo tromjesečje", rekao je Greg Roh, analitičar u tvrtki HMC Investment.

Investitori i analitičari očekuju da će modeli Galaxy S6 i Galaxy SG Edge, koji će se naći u prodaji od petka, oživjeti prodaju Samsungovoh mobitela i poduprijeti dobit u narednim tromjesečjima. Istraživačka tvrtka Counterpoint očekuje da će Samsung prodati u ovoj godini više od 50 milijuna primjeraka novih uređaja, što bi bio novi rekord za kompaniju.

Analitičari u anketi Thomson Reutersa procjenjuju u prosjeku da će Samsung u tromjesečju od travanja do lipnja ostvariti dobit od 6.700 milijardi wona. Značajan doprinos zarad očekuju i od Samsungovog odjela za proizvodnju čipova.

U cijeloj 2015. godini analitičari očekuju rast dobiti Samsunga za 6 posto, na 26.500 milijardi wona.