ZA USPJEŠNIJU KARIJERU

Riječi koje nikad ne smijete reći svom šefu

  • Autor: L.F.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 07:12
  • Objavljeno 28.11.2008 u 22:11
ured, zaostaci, posao

ured, zaostaci, posao

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Sigurno ste bar jednom rekli nešto šefu zbog čega ste se poslije ugrizli za jezik. Svakome od nas ponekad izleti neka glupa izjava, ali u uredu vas to može stajati napredovanja ili čak, ako pretjerate, i posla. Izdvojili smo osam izjava koje posebno nervir

8. Nemoguće! To se ne može napraviti.

Ovom izjavom poručujete šefu dvije stvari: da nemate želju za radom i da vam nije previše stalo. Jedino ako imate ideju kako obaviti zadatak na drugačiji način možete si dopustiti izjavu ovakvog tipa, inače - jezik za zube.

7. I ovo je najbolje što su mogli napraviti, bahhh…

Komentiranje nečijeg rada s visoka nije prihvatljivo ni u kojoj situaciji. Nitko ne voli pametnjakoviće koji umanjuju nečiji trud. Ako vam se ne sviđaju nova uredska računala ili organizacija partija kompanije, zadržite to za sebe. Osim što ovom izjavom vrijeđate kolege, neposredno vrijeđate i svojeg šefa koji je možda sve to odobrio.

6. To nije moj problem.

Mogao bi postati, i to vrlo brzo. Nadređenima se diže kosa na glavi od ovakvih izjava. Ako već dođu s nekim problemom do vas, to znači da su frustrirani zbog toga što im ništa ne pada na pamet i traže pomoć. Oni dobro znaju da to nije vaš problem, ali to im ne morate nabijati na nos. Pomognite im!

5. Ovo nije u opisu mog posla.

Je li u opisu vašeg posla i surfanje internetom na radnom mjestu ili pak razgovor s prijateljem? Nije?! Naravno da u opisu vašeg posla mnogo toga nije određeno, zbog čega se nemate pravo narogušiti ako vam šef naredi da napravite nešto što možda i nije uobičajeno.

4. Zar je stvarno bitno ako to nisam uspio napraviti?

Gluplje da gluplje ne može biti.

3. To je izvan svake pameti.

Izjava je to u rangu one pod brojem osam te izlizana uzrečica koja, ako je još kažete s visoka, može značiti i uvredu. Vaš šef ne čuje 'to je glupo', nego da je glup on jer ne vidi da to ne vodi nikud.

2. Zgazio sam se sinoć…

Ovom izjavom poručujete da nećete biti baš produktivni, što neće oduševiti nijednog šefa. Osim toga, poručujete okolini da ne znate razdvojiti privatni život od posla i da niste diskretni. Stoga vam nikad neće ponuditi složenija zaduženja te se možete oprostiti od napredovanja u karijeri.

1. Nisam dovoljno plaćen za to.

Kad to kažete, u 99 posto slučajeva bit ćete u krivu. Ubrzo će slijediti odgovor tipa: 'Daj otkaz, pa ispuni svoj potencijal negdje drugdje.' Nitko ne voli dosadnjakoviće koji se non-stop žale. Ako se već nekome morate izjadati, povjerite se ljudima koji će vas podržati, poput supruge ili prijatelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi