BILDANJE KONKURENTNOSTI

Prvi potpredsjednik osniva još jednu agenciju

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, čija je Agencija za energetiku i investicije nedavno posvadila koalicijske partnere, ne posustaje u borbi za povećanje državnog aparata. U novom proračunu rezervirano je 18 milijuna kuna za Agenciju za konkurentnost, koja dosad nije postojala, a planira se pri Ministarstvu gospodarstva

U Ministarstvu gospodarstva pokušali smo doznati nešto više o novoj agenciji koja bi trebala probuditi konkurentnost države koja već raspolaže golemim birokratskim aparatom: uz dvadeset ministarstava, broj državnih agencija s ovom najnovijom, prema nama dostupnim podacima, popeo se na četrdeset i tri.

Kako nismo uspjeli dobiti odgovor, još je nejasno kakav će biti djelokrug rada nove institucije i koliko će se preklapati s Nacionalnim vijećem za konkurentnost, savjetodavnim tijelom koje okuplja predstavnike poslovne zajednice, Vlade, sindikata i znanstvenika i koje je kao glavnu prepreku konkurentnosti Hrvatske detektiralo neučinkovitu birokraciju.

Zanimljivo je da druge Čačićeve agencije, one za investicije u energetskom sektoru, nema izdvojene u državnom proračunu. Oko toga hoće li biti odgovorna samo ministru gospodarstva ili cijeloj Vladi zaratili su nedavno Radimir Čačić i Mirela Holy. Moguće je doduše da je milijun kuna, koliko je planirano za njeno osnivanje, stopljeno pod nekom drugom stavkom. Ili je nakon povlačenja Zakona o Agenciji za energetiku Vlada zauvijek odustala od ove Čačićeve ideje?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi