SJEDNICA VIJEĆA

Premijer o uvođenju eura: 'Cijene će i cijelu 2023. biti istaknute u kunama'

20.01.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u kojoj se održava sjednica Vijeća za uvođenje eura.

Plan je da Hrvatska bude u euro području od 1. siječnja 2023., kazao je premijer te dodao da su potrebne tehničke pripreme za proces, javlja RTL.

Premijer je kazao kako uvođenje eura ima prednosti.

"Valutni rizik će nestati, euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga. Visoka euriziranost našeg gospodarstva i stopa povjerenja u euro su elementi o kojima trebamo voditi računa. Depoziti u eurima čine više od 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama, a 50,3% ukupnih plasmana banaka čine plasmani u euru", kazao je.

Naglasio je i nekoliko temeljnih načela procesa koji su uključeni u prijedlog zakona.

"Prvo i najvažnije je zaštita potrošača, moramo spriječiti bilo kakve situacije kojima bi se iskoristilo uvođenje eura na štetu potrošača", kazao je premijer.

  • +7
Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

"Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene i eurima, a potom ćemo plaćati u eurima ali ćemo imati i cijene u kunama", kazao je.

Premijer je kazao da ćemo 9 i pol godina nakon članstva u EU doći u poziciju da postanemo dio euro područja.