ODGOVOR ČAČIĆU

Poreznici: Prvi potpredsjedniče, mi radimo!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2012 14:05
  • Objavljeno 06.04.2012 u 13:57
Zoran Milanović, Radimir Čačić i Vladimir Drobnjak

Zoran Milanović, Radimir Čačić i Vladimir Drobnjak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Sindikat Porezne uprave Hrvatske odgovorio je danas prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću na njegovu izjavu o navodnom neradu poreznika citirajući izreku 'Nitko ne zna što radim, dok ne prestanem raditi'

Nedavno je na novinarsko pitanje što je 1600 ljudi Porezne uprave, sada angažiranih na provjeri 'tajanstvenih bogataša', do sada radilo, Čačić odgovorio: 'Ništa! Bukvalno ništa!', podsjeća sindikat u priopćenju.

To što je sadašnja Vlada kao priorit Porezne uprave navela naplatu i ovrhu, te postupanje po članku 63. Zakona o porezu na dohodak, dok su prethodne imale neke druge prioritete, ne znači da se u Poreznoj upravi 'ništa ne radi'. Očito prvi potpredsjednik Vlade, kao i mnogi drugi, uopće ne poznaje rad Porezne uprave, kažu poreznici.

Sindikat podsjeća da službenici Porezne uprave obavljaju poslove s ukupno 4.300 službenika, opseg poslova stalno raste (npr. najnoviji posao je reprogram dugova), a broj službenika se stalno smanjuje, tako da u zadnje četiri godine nije zaposlen niti jedan službenik, dok je zbog odlazaka službenika nepopunjeno 650 radnih mjesta

Poreznici svakodnevno primjenjuju 945 zakona, pravilnika, uredbi i drugih provedbenih propisa, evidentiraju, utvrđuju, nadziru i provode naplatu i ovrhu nad 21.922 uplatna računa poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, naplaćuju 90 posto svih prihoda državnog proračuna, a samo u jednoj godini dali su preko 7.300 stručnih mišljenja, tumačenja i uputa u svezi s poreznim propisima.

Također godišnje zaprime, unesu i obrade preko 8,5 milijuna raznih obrazaca, milijun prijava poreza na dohodak i 110.000 prijava poreza na dobit, te izdaju novih 137.000 poreznih kartica, preko 1,05 milijuna raznih poreznih potvrda, preko 2,5 milijuna raznih poreznih rješenja, 15.100 rješenja o prekršaju i 18.700 prekršajnih kazni, te 63.600 ovršnih rješenja za neplaćene poreze, doprinose i druga javna davanja.

Između ostalog, samo lani obavljeno je 8.878 poreznih nadzora kod poreznih obveznika, pri čemu je zapisnika s utvrđenim nepravilnostima bilo 71 posto, podneseno je 6.296 optužnih prijedloga u kojima je utvrđeno 11.178 poreznih prekršaja i podneseno 290 kaznenih prijava, a utvrđena porezna obveza u obavljenim nadzorima je iznosila više od 1,7 milijardi kuna

U zadnjih 10 godina poreznici unose sve podatke za predsjedničke, parlamentarne, a djelomično i za lokalne izbore, kao i niz drugih poslova koji nisu primarni zadatak Porezne uprave, ističe sindikat.

Iz toga je vidljivo da su službenici Porezne uprave svojim profesionalnim i odgovornim radom punili i osiguravali sredstava u državnom proračunu, kao i proračunima županija, gradova i općina, bez obzira koja je politička opcija bila na vlasti, kaže se u priopćenju.

Svakoj Vladi, bez obzira na političku opciju, trebala bi biti u interesu jaka i stabilna Porezna uprava o čijem radu ovisi funkcioniranje državnog aparata i svi Vladini projekti financirani iz državnog proračuna, naglašava sindikat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi