HANFA TRAŽI NOVA PRAVILA

Poništene odluke burze o delistiranju

15.01.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je rješenje u kojem nalaže Zagrebačkoj burzi hitno poništenje svih odluka o ukidanju uvrštenja dionica u kotaciju Redovno tržište, uz obrazloženje da se zakonske odredbe temeljem kojih je Burza donijela te odluke ne mogu primjenjivati prije nego se donesu nova Pravila Zagrebačke burze

Stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu kapitala Zagrebačka burza automatski je sve uvrštene dionice prebacila na kotaciju koja se zove 'Redovno tržište'. Nakon toga je uslijedilo delistiranje petanestak dionica na zahtjev kompanija. Burza se pritom pozivala na članak ZTK-a koji se odnosi na prestanak važenja starog zakona, a time i zakonske obveze uvrštenja za javna dionička društva.

Hanfa u rješenju pojašnjava da su prijelaznim i završnim odredbama novog zakona propisani način i rokovi u kojima je Burza dužna uskladiti svoje poslovanje s odredbama ZTK-a. Propisano je i razvrstavanje vrijednosnih papira koji su već bili uvršteni sukladno starom zakonu u kotacije koje su propisane odredbama novog ZTK, odnosno da se dionice iz JDD kotacije i kotacije zatvorenih investicijskih fondova smatraju uvrštenima u Redovno tržište.

Slijedom toga Burzi je ostavljen rok za donošenje novih pravila s odredbama o uvrštenju financijskih instrumenata, a do donošenja novih pravila, koja će urediti postupak i uvjete za uvrštavanje, Burza je dužna poštivati tu zakonom propisanu raspodjelu vrijednosnih papira po kotacijama.