MASLINA JE OBRANA

Pogon SMS-a u Trilju ne radi već tri mjeseca

22.10.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Nakon radikalizacije afere oko Podravke i SMS-a te hapšenja čelnika tih tvrtki, provjerili smo danas situaciju u pogonima i tvrtkama SMS-a u okolici Splita, prije svega u Trilju gdje je bilo sjedište tvrtke, ali i u Klisu gdje je bio smješten laboratorij SMS-a

Pogon u Trilju je zatvoren. Parking je prazan, rampa na ulazu je zaključana te u zgradi i oko nje nema nikoga. Sve je potpuno prazno i objekt izgleda pomalo sablasno i napušteno. Raspitujući se u Trilju, mještani su nam kazali da SMS zapravo već dulje vrijeme ne radi, najmanje tri mjeseca. Velik broj ljudi iz Trilja radio je u tom pogonu i sada su nezaposleni u inače pasivnoj Cetinskoj krajini gdje broj nezaposlenih varira od tri do četiri tisuće, ovisno o sezoni.

Triljani nade polažu u novu poduzetničku zonu u obližnjim Čaporicama, gdje bi svoj posao u nekoliko tvrtki koje će se baviti prehrambenom industrijom mogao naći veliki broj sada nezaposlenih radnika iz SMS-a. Nitko se više ne nada da bi Mladinićeva tvrtka mogla nastaviti raditi.

Za razliku od Trilja, u Klisu je smješten Prehrambeno-razvojni centar tvrtke SMS. Na zgradi je istaknut i poznati logo. Ulaskom u zgradu i po parkiranim automobilima, odmah smo zaključili da ta tvrtka radi. Primila nas je ljubazna domaćica, dipl. ing. Sandra Petričević koja obnaša funkciju direktorice centra.

Odmah je naglasila da je ta tvrtka neovisna od pogona u Trilju i tvtke SMS. Taj laboratorij i istraživački centar, vlasništvo Srđana Mladinića, samostalna je tvrtka već godinama i SMS iz Trilja je bio samo jedan od klijenata tog laboratorija u kojem su vršena istraživanja i razvijali se prehrambeni proizvodi.

U istom laboratoriju bio sam i u ožujku 2007. i to je bio suvremeno opremljen istraživački centar. Tu se prije svega ispituje kvaliteta maslinova ulja, imaju desetke klijenata širom Dalmacije i već su se potvrdili kao relevantan faktor u toj grani poljoprivredne proizvodnje. Centar u zgradi u okolici Klisa je u najmu i sam objekt nije vlasništvo SMS-a.

Ing. Petričević nam je potvrdila da se u centru rade redovite aktivnosti u čemu smo je i zatekli dolaskom u laboratorij. I sama tvrdi da je zatečena novonastalom situacijom koja nema direktne veze s njihovim znanstvenim i komercijalnim radom. Laboratorij inače pruža razne istraživačke usluge klijentima od ispitivanja kakvoće maslinov ulja, vode na pojedinim područjima i slična mikrobiološka istraživanja za potrebe prehrambene industrije. Petričević je istaknula da ih ova situacija ne bi trebala značajno omesti u njihovim fundamentalnim istraživanjima, važnim i na nacionalnoj razini, pogotovo u sektoru maslinarstva i proizvodnji maslinova ulja.

Koliko taj dobro opremljen istraživački centar zaista ima veze s aktualnom aferom i statusom vlasnika Srđana Mladinića, moći će se više saznati narednih dana i tjedana i nadamo se da ovaj laboratorij neće biti kolateralna žrtva zaigranih hrvatskih menadžera.